top of page

Tilastokeskus ja korona 2020

Tilastokeskus on julkaissut tiedot ja analyysinsä vuodesta 2020. Nyt on joulukuu 2021. Vähän ihmettelen ajankohtaa, meneekö tämän datan käsittelyyn todella näin kauan? Tämä tieto olisi sekä viranomaisille, että kansalaisille tärkeä ja nimenomaan toimenpiteistä päättäville vastuun kantajille välttämätön saada vaikka kuukausittain. Ehkä se on mahdotonta, en osaa sanoa siitä sen enempää. Mutta vihdoin, nyt se on tässä!


Covid-19 ja Wuhan


Kuljetan sinut aluksi Wuhaniin. Loppuvuodesta 2019 saimme uutisia tappavasta viruksesta. Uhkakuvat tuon viruksen saapumisesta olivat aluksi laimeita, se kaikki tuntui tapahtuvan vain siellä jossain, kaukana. Joulun aikaan sitten saimme Suomeen ensimmäisen tautitapauksen. Nuhainen kiinalainen nainen, joka ei itse tiennyt olevansa sairas. Mutta hän oli, ja toi tämän kaiken meille. Vuoden vaihtuessa lukuun 2020 oli selvää, että pandemia tulisi koskemaan meitäkin.


Yle lähetti useaan kertaan dokumenttia Wuhanista, joka oli täysin suljettu. Joku rohkea reportteri oli paikan päälle kuitenkin päässyt. Tässä dokumentissa kuvattiin Wuhanin tyhjiä katuja. Ainoita katukuvassa näkyviä ihmisiä olivat sairaaloiden edessä olevat jonottajat. Yksittäisiä ihmisiä, jotka kaatuivat kuolleena maahan suorilta jaloilta. Viranomaiset raahasivat ihmisiä väkisin kodeistaan, telkesivät niitä, jotka vastustivat vapautensa menettämistä koteihinsa, naulaamalla ovet kiinni. Viranomaiset raahasivat sairastuneita, tartuttajia rajuin ottein mukaansa, pois muiden ihmisteen läheltä. Viranomaiset desinfioivat katuja ja taloja suihkuttamalla kannettavista ruiskuistaan jotain epämiellyttävän näköistä ainetta. Näitä ruiskuja kantoivat valkoisiin suojavarusteisiin ja happinaamareihin varustautuneet miehet. Kohteeksi joutuivat myös sisätilat, työpaikat ja kohdalle sattuneet ihmiset, joilla näitä suojavarusteita ei ollut. Dokumentin sairaalat olivat täynnä ihmisiä. Lääkärit ja hoitajat olivat menettää järkensä kaiken kaaoksen keskellä. Ruumiita makasi sairaaloissa pitkin lattioita, osa näkyvillä, osa ruumispusseissa.


Ja tämä kaikki oli tulossa meille. Covid-19.


Toteutunut todellisuus


Tilastokeskuksen mukaan koronaan kuoli vuonna 2020 Suomessa 558 henkilöä. Voit totta kai ajatella luvun jääneen alas hallituksen politiikan onnistumisen vuoksi, hyvien rajoitustoimien johdosta tai faktasta, että meitä on niin vähän ja asumme harvakseltaan miljoonakaupunkeihin verrattuna. Sillä Suomessa kuolee vuosittain 500-2000 ihmistä influenssaan, jonka korona nyt syrjäytti. Itsekin olen ihmetellyt, että minne se influenssa sitten katosi. Mutta sain selityksen eräältä lääkäriltä, että virukset juurikin toimivat niin, että ne syrjäyttävät toinen toisiaan. Itse näin maallikkona en ole ymmärtänyt, että miksi influenssan testaaminen lopetettiin kokonaan ikään kuin yhteisellä, globaalilla päätöksellä, mutta ehkä tuo sitten on selitys. Ei nähty tarvetta testaamiseen, koska meillä oli korona. Joka tapauksessa tuo kuolleiden lukumäärä on hyvin lievä ja normaalilla vuosittaisella tasolla. Voisimme siis sanoa, että vaikka koronaa ei olisi tullutkaan, olisimme mitä todennäköisemmin menettäneet saman määrän rakkaitamme.


Mitä meiltä tosin puuttui katukuvasta, olivat ne kaikki kuolleena seisaaltaan maahan kaatuvat sairaat. Muistetaan, että puhumme koko 2020 vuoden ajan samasta alphaksi nimetystä, alkuperäisestä, vaarallisesta ja tappavasta viruksesta. Mutaatiot olivat toki olemassa, mutta vähemmistönä ja tulivat ilmi vasta myöhemmin vuotta.


Kuolleiden keski-ikä koronaan vuonna 2020 oli 84 vuotta. Suomalaisen keskimääräinen odotuselinaika on 82 vuotta. Tämä 82 vuotta on keskimääräinen miesten ja naisten odotuselinaika. Koronavirukseen kuolleiden miesten keski-ikä oli 80 vuotta ja naisten 87 vuotta. Voimme siis sanoa, että keskimäärin nämä nyt koronaan kuolleet henkilöt olisivat hyvin todennäköisesti kuolleet esim. influenssaankin, tai johonkin muuhun heillä olleeseen sairauteen saman vuoden 2020 aikana. Onko väestössämme "yliajalla" eläviä ihmisiä paljon?Kuulostaako julmalta? Ehkä, mutta jokainen ihminen valitettavasti kuolee jonain päivänä. Emme tietenkään haluaisi kuolleen olevan läheisemme, vaan haluaisimme pitää heidät lähellämme mahdollisimman kauan. Mutta niin se vain on. Emme ole täällä ikuisesti, vaikka miten niin haluaisimme. Joka tapauksessa, koronaan kuolleiden keski-ikä oli 84 vuotta, joka on yli odotuksen.


25% menehtyneistä oli täyttänyt 90 vuotta. Lähes 90 prosenttia menehtyneistä oli täyttänyt 70 vuotta . Alle 70-vuotiaille jäi siis vain 10% koronakuolemista. Alle 65-vuotiaita kuoli 42 henkilöä (alle 8%). Lisättäköön tähän, että 95%:lla oli jotain perussairauksia, yksi tai useampi.


Palataan Wuhaniin, Yle:n ainakin 3:een kertaan julkaisemaan kauhudokumenttiin. Löydätkö mitään yhtäläisyyttä? Minä en. Kukaan ei kuollut seisaaltaan, ei kadulle, ei draamaa. Itse nielaisin tuon dokumentin sen nähtyäni. Nyt mietin, että oliko se dokumentti joku Kiinan toteuttama pila länsimaille? Onko meitä kaikkia huijattu? Niin valtava ero on tuon dokumentin ja todellisuuden välillä.


Alle 65-vuotiaista kuolleista lähes 9 oli 10:stä miehiä. Voimme siis laskea, että alle 65-vuotiaista kuolleista 37-38 henkilöä olivat miehiä ja vain 4-5 naisia. Kaikki alle 55-vuotiaat menehtyneet olivat miehiä. Koronaan kuolleiden miestenkin keski-ikä oli kuitenkin 80 vuotta, kun naisten oli 87 vuotta. Miesten elinajanodote on 79 vuotta, naisten on 84,6 vuotta. Tämä sairaus siis näyttäytyy tavallaan hieman kohtalokkaammalta miehille, kuin naisille. Vaikka kokonaisuutena kuolemia oli vain kuuden henkilön erolla miltei yhtä paljon (282 miestä ja 276 naista), selittyykö tuo ero vain sukupuolen odotettavan elinajan erolla? Ehkä kysymys on elintavoista? Tai kehon hormonaalisista eroista? Vaikeaa sanoa.


Katson tätä asiaa jakamalla menehtyneet kahteen tai kolmeen kategoriaan, jotka tietenkin menevät ristiin ja päällekkäin. 1. yli 70-vuotiaat, eli iäkkäät (90%) 2.erilaisia perussairauksia omaavat ja 3.erikoiset, nuorena kuolleet.

Suomessa on kuollut koronaan yksi henkilö ikäryhmässä 20-24. Emme tiedä, oliko hän täysin terve, vai oliko hän kenties terminaalivaiheen hoidossa jostain sairaudesta. Tämä tieto olisi joka tapauksessa kovin tärkeä ymmärtääksemme ja määritelläksemme koronan yleisvaarallisuutta. Näillä lukemilla nimittäin sitä ei muutoin näy. Näissä lukemissa ei millään tavoin näy koronan yleisvaarallisuus. Korona on vaarallinen vain ryhmille 1 ja 2. Ryhmä 3 on äärimmäisen, äärimmäisen harvinainen ilmiö, joten varsinaisesta yleisvaarallisuudesta tuskin voidaan puhua.


Mitä puuttuu?


Tärkeä tieto, mikä tilastokeskuksen raportista koronan suhteen puuttuu, on koronasta parantunut väestö. Sillä vaikka jokin ikäryhmä nyt erottuu tilastossa, ei korona missään nimessä ole tappanut kaikkia siihen ikäryhmään kuuluneita sairastuneita. Vuonna 2020 meillä todellakin oli vallitsevana taudinkuvaltaan vaarallisin muoto covidista, eikä meillä ollut tuolloin vielä edes rokotetta apuna. Silti luin uutisia mm. Kurjenmäkikodista, jossa kaikki 80 vanhusta saivat koronan, mutta jäivät henkiin. Vain 4 heistä tarvitsi sairaalahoitoa. Maskussa Luukkaan palvelukeskuksen kaikki vanhukset saivat koronan ja selvisivät ilman kuolemia.


Toinen asia, mikä puuttuu tilastoista, ovat terveystiedot. Vitamiinitasot, esimerkiksi. D- ja C-vitamiinit ovat osoittautuneet kohtuullisen tärkeiksi arvoiksi vakavan tautimuodon kehittymiselle, ja tartunnan saamiselle ylipäätään. Geneettiset eroavaisuudet kuten ihonväri on myös ollut näkyvä tekijä vakavan tautimuodon saaneissa. Toivottavasti joku edes on näistä tietoinen, vaikka tässä tilastossa niitä ei näykään. Olisi todella ikävää, jos nykymaailmassa ei saisi rasistikortin pelosta sanoa ääneen tummaihoisen suuremmasta riskistä saada vakava tautimuoto.


Mistä on kyse?


Mistä oikein on kysymys? Tilastojen mukaan kohtuullisen lievästä koronavirustaudista. Mikäli covid-19 olisi yleisvaarallinen tauti, kuolemantapaukset jakaantuisivat tasaisemmin kaikille ikäryhmille.


Maskien käytön ja lock-downien vaikutuksia koronakuolemien suhteen on hyvin vaikeaa arvioida. Toki kirurgimaski antaa kuvan ja tunteen suojasta, mutta sitä ei ilmeisesti ole vieläkään pystytty todistamaan. Suomessa tehtiin asiasta laaja tutkimus, mutta valitettavasti tuloksia ei koskaan julkaistu. Huhut jylläävät edelleenkin tuon tutkimuksen ympärillä, sillä eihän sen toteutus salaisuus ollut. Vain lopputulema jätettiin julkaisematta.

Lock-downit ovat varmastikin vähentäneet enemmän kontakteja ja viruksen leviämistä, kuin maskit konsanaan. Mutta mitään virusta ei ole koskaan saatu pysäytettyä, eikä koskaan varmasti saadakaan. Hidastaminen on mahdollista, ja siinä olemme onnistuneet.


Ongelmamme onkin ollut covid-19 taudin hoidon pitkät sairaalahoitojaksot. Rajoitustoimilla vuonna 2020 yritettiin välttää ihmisten sairaalaan joutumista ja siten pitää sairaanhoitomme yllä, toimivana. Sairaanhoito kuitenkin romahti miltei välittömästi, siitä merkkinä mm. kiireettömien leikkausten viivästyminen. Sama kriisi jatkuu edelleen, vaikka kaksi vuotta on kulunut. Kävi ilmi, että sairaanhoidossamme ei ole olemassakaan minkäänlaista joustovaraa tällaisen pandemian ollessa kysymyksessä. On käynyt ilmi myös, että sille asialle ei jostain syystä ole tarvinnut tehdä yhtään mitään. Toimenpiteitä olisi voitu aloittaa heti pandemian alussa, kaksi vuotta sitten.


Vuosi 2021


Nyt on vuosi 2021 ja tämä vuosi on ollut hyvin erilainen verrattuna edelliseen. Olemme saaneet kokea tartuttavamman version covidista, deltan. Taudinkuvaltaan alphaa lievemmän, sillä koronavirushan nimenomaan toivoo hostinsa pysyvän hengissä. Olemme saaneet rokotteet ja yhteiskuntaa on yritetty sen varjolla avata. Rokote on osoittautunut hyväksi suojaksi, mutta vain kohtuullisen lyhytkestoiseksi ajaksi (2-4kk) ja vain vakavaa tautimuotoa vastaan. Rokote ei pysty pysäyttämään tartuntojen leviämistä. Meillä on ikään kuin jäänyt päälle täysin väärä ymmärrys siitä, mitä koronarokote tekee. Yleensähän rokote suojaa ottajansa lähes 100%:sti ja estää tartunnan edelleen leviämisen. Johtuneekohan tämän käsityksen päälle jääminen nimityksestä ”rokote”, vaikka sen toimivuus on vain lääkkeenomainen. Totuus kuitenkin on, että 30-40% tartunnoista tulee tällä hetkellä rokotetuilta, joten emme tule pysäyttämään pandemiaa näin, emmekä tule koskaan saamaan rokotteen avulla laumasuojaa. Silti rajoituksia on vähennetty ja rokotteen varaan rakennettu koronapassi jakaa yhteiskuntaa kahtia. Pääministerimme on huidellut baarissa altistuneena - altistumisestaan tietäen. Asenne koronaa kohtaan näyttää olevan: "Rajoitan sinun toimiasi terveytesi tähden", mutta omaa toimintaa ei tarvitse peilata millään tavoin. Itse voi unohtaa muiden suojelemisen ja samalla myös tieteen ja tilastot, joita tulee jatkuvasti meitä pandemiassa edellä olevista maista. Missään korkean rokotekattavuuden maassa ne eivät ole hyviä.


Rokotteen varaan ollaan myös nyt rakentamassa pakkoja. Sote-henkilökunta on uhrina ensimmäisenä jonossa. Rokotepakko olisi jollain tavalla ymmärrettävissä, mikäli puhuttaisi sellaisesta rokotteesta, joka estää tartunnat. Mutta koska tiedämme faktat, minkäänlainen pakko on aivan absurdi ja ihmisoikeuksia loukkaava. Presidentti Sauli Niinistö toivotti eilen Twitterissä kansalle ”Hyvää kansainvälistä ihmisoikeuksien päivää”, vaikka maailma tällä hetkellä kuvastaa aivan päinvastaista toimintaa, jonka hänkin hiljaisuudellaan ja toiminnallaan hyväksyy. Ihmisoikeuksia poljetaan länsimaissa, sivistyneiksi itseään kutsuvissa valtioissa. Australia, Itävalta, Saksa. Eurooppa. Me olemme menossa samaan suuntaan, ellemme päätä toisin. Pakkorokotus ei ole pikkujuttu. Uutiset Australiasta sensuroidaan valtamediassa aivan järjestään. Voi olla, ettet ole kuullut edes. Viimeksi 400.000 ihmistä osallistui mielenosoitukseen, poliisi ampui alas droneja, etteivät ihmiset saisi kuvamateriaalia. Paikallisen suomalaisnaisen haastattelu poistettiin muutamassa tunnissa Radio Novalta. Itse kerkesin sen kuulemaan. Miltä tämä sinusta kuulostaa?


Koronapolitiikkamme seuraa EU:n edistämää 100%:n rokotekattavuuden saavuttamista asettamalla pakkoja ja silti väittämällä rokotteen olevan vapaaehtoinen. Pakko olisi vasta viimeinen keino.

Voimmekin kysyä, oliko vapaaehtoinen rokote alun perinkään vapaaehtoinen?


Olemme koronaepidemian leviämisen suhteen muita maita hieman jälkijunassa, ja sen luulisi olevan meille etu. Näemme koko ajan muiden korkean rokotekattavuuden maiden epäonnistumisen, rokotteiden lyhytkestoisen toimivuuden, ja silti vain sinnikkäästi kuljemme EU:n ja Ursula Von Leyenin viitoittamaa tietä. Näemme myös onnistumisia. Mutta nämä onnistumiset kielletään kaikkien virallisten tahojen myötä. Motiivit - koronan uhrien auttamisessa onnistuneiden lääkäreiden sanojen ja hoitoprotokollien sensuroiminen - jäävät arvailujen varaan. On ironista, että järjestään kaikki viranomaiset sanovat ivermectiinin olevan vain hevosille ja loisten häätämiseen, ja siksi sitä ei voi käyttää. Samantapaisen tuomion on saanut paljon parjattu hydroksiklorokiini. Ja samaan aikaan suomalainen koronan hoitoon suunniteltu nenäsuihke on saanut patentin. Vaikuttavat aineet ovat nimenomaan ivermektiini ja hydroksiklorokiini. Thank You science, pakko olla hiukan sarkastinen tässä.


Mikäli oikeasti haluaisimme suojella ihmisiä, emme toimisi näin. Ottaisimme kaikki mahdolliset keinot käyttöön. Sen sijaan, että irtisanoisimme 30.000 hoitajaa, palkkaisimme heitä lisää. On ollut kaksi vuotta aikaa kouluttaa lisää ICU-hoitajia. On ollut kaksi vuotta aikaa parantaa hoitajien palkkatasoa edes pandemian ajaksi, jotta halukkuutta alalle lähtemiseen ja siellä pysymiseen, alalla oman ammattitaidon kehittämiseen ja uran edistämiseen olisi resursseissa ollut. Rahaa on. Sen sijaan, että olisimme voineet toteuttaa sairaanhoitomme vahvistamisen korona-aikana, annoimme EU:lle 8,2 miljardia elvytysrahaa annettavaksi koronasta kärsineille maille. Ja kun saimme osan omista rahoistamme EU:lta takaisin, emme suunnanneet siitä euroakaan pandemian uhrien vähentämiseen.


Ja mikäli oikeasti haluaisimme suojella ihmisiä ja tulevaisuuttamme, haluaisimme rokottaa nimenomaan riskialttiit ryhmät. Tilastot puhuvat puolestaan. Rokote olisi tarjolla tietenkin kaikille, mutta olisimme rokottaneet iäkkäät ja riskiryhmäläiset ensin ja kaikki muut olisivat saaneet hakea rokotteen mikäli sen tarpeelliseksi kokevat.


Mikäli oikeasti haluaisimme suojella ihmisiä, ottaisimme käyttöön varhaisen lääkityksen tartunnan saaneille.


Lasten ja nuorten rokottaminen on lähinnä järjen köyhyyttä


Emme vielä tiedä mRNA-rokotteista tarpeeksi. Emme tiedä mitä vain yksi tai kaksi rokotetta tekee terveen nuoren omalle immuunipuolustukselle, saati jos niitä otetaan jatkuvasti, uudelleen ja uudelleen. Useat tiedemiehet varoittavat, että rokote ”varaa osan immuunipuolustuksesta covid-19 taudille” ja näin nuori tai lapsi joutunee alttiiksi muille sairauksille. Rokotteessa voi myös olla vakavia, nytkin jo tunnustettuja vakavia haittavaikutuksia nuoren tulevaisuudelle, joista nyt mainitsen sydänlihastulehduksen. Erikoisen suuri määrä nuoria miesurheilijoita on kadonnut julkisuudesta saatuaan yhtäkkisen sydämeen liittyvän kohtauksen tai sydänpysähdyksen kesken urheilusuorituksen.


Nämä kaikki näkyvät sitten ensi vuoden tilastoissa.


Allapäin katselen tätä pelon herättämää pandemiaa. Enemmän kuin mitään muuta, toivon, että olisin väärässä. Mutta realiteetit ovat kaikkien näkyvillä. Meidän täytyy vain yhdessä toimia siten, että itsellämme, läheisillämme ja kaikilla suomalaisilla säilyy tasa-arvo. Ja se vapaus, jonka esi-isämme meille taistelivat. Vapaus ja turvallisuus toteuttaa elämää, rakastaa ja luoda tasapainoa.


Uskon Suomen kansaan. Ymmärretään toinen toisiamme. Ymmärretään, että me kaikki pelkäämme jotain. Ja niin kauan, kun annamme pelon ohjata tekemisiämme, olemme sen vankeina.


Tilastokeskuksen antamat tiedot ovat meille kaikille helpotus. Korona on aivan tavallinen, lievä koronavirustauti. Älä anna pelon sumentaa toimintaasi.


Elä, rakasta ja nauti hetkistä rakkaidesi kanssa!


With Love,

Hanna

143 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page