top of page

Rakas vegaani,

Sinun ideologiasi on kaunis. Mutta väitän, että et tiedä mitä aatteellasi haluat. Olet vieraantunut luonnosta. Olet vieraantunut perusolemuksestasi, joka on ihminen.


Aloitetaan tämä kirjoitus määrittelemällä veganismi siten kuin minä sen ymmärrän:

Sinä puolustat eläinkuntaa, ja olet sitä mieltä, että ihminen ei tarvitse eläimiä elääkseen. Et halua syödä yhtään eläintä, et halua uhrata yhdenkään eläimen henkeä sinun vuoksesi. Et halua, että eläimet kärsivät. Et halua käyttää mitään eläinperäisiä tuotteita, et ruokana, et vaatteissasi, et yksinkertaisesti missään. Sinun mielestäsi kaikilla eläimillä on oikeus olla rauhassa omassa, luonnollisessa ympäristössään.


Minä en näe sellaisen maailman olevan millään tavoin mahdollinen. En myöskään ole vakuuttunut, että osaisit kuvitella millainen sellainen maailma olisi. Minä ainakaan en osaa. Minä myöskin näen, että monet ratsastavat tällä kauniilla aatteella tehden itsestään kauniimman. Ja tärkeämmän, ja viisaamman, rakastettavamman olennon, joka niin sulavasti löytää asemansa jostain toisesta ulottuvuudesta, ehdottomasti lihaa syövän yläpuolelta.

Miksi minä sitten en osaa nähdä tätä mahdollisuutta järkevänä tai tarkoituksenmukaisena? Siksi, että minusta ihminen on osa tätä luontoa.


Haluaisin kysyä sinulta, että miten ajattelet, että ihmiskunta on tullut olemassa olevaksi? Oletko sitä mieltä, että me vain ilmestyimme tänne jostain, ja aloimme käyttää hyväksemme näitä uskomattomia luonnonvaroja, mitä maapallolta löytyy? Että ihminen oli yhtäkkiä olemassa, huomasi lehmiä ja sikoja ja kanoja ja ajatteli heti "Nam, nuohan näyttävät herkullisilta.." Tappoi sitten muutaman ja päätti, että "Haa, tämä on minun juttuni." Tuliko tuo ihminen tänne joltain toiselta planeetalta, missä hän oli jo syönyt kaikki siellä olleet eläimet? Vai loiko Jumala ihmisen viimeisenä luomispäivänään? Ensin maat ja taivaat, sitten kasvikunnan, sitten eläimet ja viimeisenä Aatamin ja Eevan, jotka sitten pilasivat kaiken alkamalla syömään alkuviikon tekeleitä? Vai voisiko olla, että tuo raamatun teksti olisikin metaforallinen ja kuvaisi jotenkin evoluution kaarta, maapallon lineaarisen ajan kehitystä? Mikä sinulle on totta tässä maailmassa? Tiedätkö sinä, kuka sinä olet? Mistä olet tullut ja minne olet menossa? Ja keiden keskellä asustat?


Itselleni loogisin ajatus olisi tuo evoluutio, tietoisuuden kehittyminen miljoonien vuosien saatossa, ja nimenomaan maapallon kehittyminen avaruuden keskellä, kivisestä materiaalista kasvi- ja eläinkuntaan, ja siitä ihmiseen. Mikä tuo voima on, joka on tämän kaiken ihmeen saanut tulemaan todeksi, on sitten toinen juttu ja siitä lisää jossain toisessa yhteydessä. Mutta mikäli evoluutio on sinunkin ajatuksissasi se lähin todennäköisyys, niin silloin sinä olet pudonnut tietoisuutesi ansioista pois luonnon kiertokulusta ja kuvittelet olevasi tämän luonnon yläpuolella. Tai ajattelet jotenkin kummallisesti olevasi erillinen olento, joka ei tarvitsisi luontoa, ja tarkemmin sanottuna eläinkuntaa. Tarkoitan, että irroitat tästä kokonaisuudesta eläinkunnan erilliseksi, suojeltavaksi osa-alueeksi, unohtaen sen kaiken muun yhtä tärkeän.


Miten kukaan ihminen voisi olla tarvitsematta eläinkuntaa? Itse inhoan ötököitä ja käärmeitä ja hämähäkkejä, pelkään myös lehmiä ja olen joskus jopa kanoja juossut karkuun. En ymmärrä eläinten sielunmaailmaa eläinkuiskaajan tavoin, mutta tiedän, että sellainen on olemassa. Eläimilläkin on tietoisuus. Niinkuin ihmiselläkin. Joten pyrin kohtelemaan eläimiä kunnioittavasti, antaen niille elintilansa ja siten myös oikeuden olla olemassa. Joskus kohtaan vaikeita tilanteita, varsinkin ötököiden suhteen. Hämähäkeillä ja ampiaisilla ei ole oikeutta asustaa minun kotonani, kotini on minun. Kotini ulkopuolella kyllä tehkööt parhaansa ja eläköön oman elämänkaarensa. Minun kotini ei edes ole heille optimaalinen paikka olla, joten niiden ohjaaminen ulkotiloihin on myös palvelus heille. Eläimethän tarvitsevat ravinnokseen kasveja, puita ja kukkia, ruohoa ja multaa.


No, ulkotiloista löytyy tuo ympäristö - ja kaikki muutkin eläimet. Kaikki sinun suojelemasi eläimet, jotka syövät toinen toisiaan. Tämä maailma toimii niin. Aloitetaanpa siitä, että löydät vaikka ison kiven. Käännät se ympäri, ja löydät alta kuhisevan ötökkämaailman. On hämyriä, on matoja, on ties vaikka minkälaista ötökkää, joista sinulla ei ole aavistustakaan mitä ne ovat. Osa niistä on vegaaneja ja syövät siis multaa ja maata ja kasveja. Osa niistä on taas lihaa syöviä ja syövät niitä kasveja syöneitä vegaaniötököitä ja myös toinen toisiaan. Ja nämä kaikki ötökät - sekä vegaanit, että lihansyöjät - tuottavat maaperään jätöksiä ja sellaisia aineosia, jotka auttavat niiden ympäristöä olemaan ravinteikas, kasvattamaan kasveja, jotta vegaaniötököillä olisi syötävää, jotta lihansyöjäötököillä olisi vegaaniötököitä syötäväksi jne jne. Eikä tässä kaikki. Näitä sekä vegaani- että lihansyöjäötököitä syövät taas lihansyöjälinnut ja lihansyöjäsammakot ja lihansyöjälepakot ja lukemattomat muut eläimet. Ja niitä kasveja, joita ötököiden rikastuttama maaperä kasvattaa, niitä syövät isommat vegaaniolennot, kuten vegaanipupujussit ja vegaanihamsterit. Ja näitä vegaanieläimiä syövät taas isommat eläimet, kuten lihansyöjähaukat ja lihansyöjäkotkat, lihansyöjäketut ja lihansyöjäsudet. Ja kun lihansyöjäsusi lopulta kuolee, sen kimppuun käyvät jälleen lihansyöjämadot ja kokonainen lihansyöjäötökkäarmeija, joka muuttaa tuon lihansyöjäsuden takaisin maaperäksi, maaperän ravinnoksi, jotta se voisi jälleen ruokkia tasapuolisesti kaikkia eläinkunnan vegaaneja ja lihansyöjiä. Haluaisin olla näkemässä, kun kävisit pitämässä jöötä lihansyöjäeläimille siitä, kuinka tässä maailmassa tulisi käyttäytyä.


Me emme pystyisi olemaan olemassa, ellei tätä maata olisi olemassa. Meillä ei olisi paikkaa, missä olla, missä elää, mihin rakentaa koti. Me tarvitsemme maata, kiviä ja niiden kivien kasvattamia kantoja. Jotta voisimme ylipäätään olla olemassa. Maasta sinä olet tullut ja maaksi sinä olet tuleva. Toivottavasti tämä ei tule sinulle yllätyksenä, mutta sinäkin joudut jonain päivänä tuon lihansyöjäötökkäarmeijan ateriaksi. Vaikka tuntisit jotain erikoista tunnetta, että ikäänkuin selviäisit elämästäsi hengissä, niin todellisuus on, että et selviä. Sinä olet osa luontoa, osa luonnon kiertokulkua. Ötökät tulevat syömään sinut.


Sanot, että meidän tulisi syödä vain kasvikunnan tuotoksia. Niinkö? Miksi niin? Koska jokaisen eläimen elämä on arvokas? No.. entä omena? Omena ei ole tehnyt koskaan kenellekään mitään pahaa, joten millä perusteella sen sitten voi syödä? Kasvikunnan olennoilla on myös tietoisuus. Jokainen kasvikunnan olento tuntee vaaran lähestyvän. Jokainen kasvi reagoi energiakentällään lähestyvään veitseen. Niin, mistä sinä tiedät, kuinka kauheaa on omenalle se, että sinä haukkaat hampaillasi siitä palasia? Tai tiedätkö kuinka paljon omenaan sattuu, kun kuorit sen? Tai raastat sen raastimella? Tai heität smoothiesi joukkoon blenderiin? Tiedätkö? Tiedätkö varmaksi? Arveletko, että sitä ei satu koska se ei huuda tai sano mitään? Jos näin on, niin mietitäänpä tätä hetki. Olet varmastikin joskus leikannut sipulia. Veitsen leikatessa siivuja, silmäsi kirvelevät ja valuvat kyyneleitä. Oletko ajatellut miksi? Siksi, että se sipuliparka ei halua tulla vahingoitetuksi ja syödyksi. Se puolustautuu. Se yrittää jäädä henkiin. Mutta sinä et edes ajattele kasveja tietoisina olentoina, koska sinun havaintokykysi rajoittuu kaltaisiisi, hengittäviin olentoihin.

Kasvitkin hengittävät, mutta sinä et näe sitä. Mutta tuon kasvin tarkoitus oli ennen veitsesi heilumista olla osa tätä luonnon käsittämätöntä symbioosia ja tuottaa sinulle hengityksellään sinun tarvitsemaasi happea. Hänen tarkoituksensa vain muuttui. Yhdellä veitsenheilautuksella. Ja vaikka kukkakaali ei saakaan silmiäsi kirvelemään, niin mistä tiedät, että se ei pelkäisi sinua? Ehkä sinun tietoisuutesi vain on vajaa näkemään sitä.

Lue tästä lisää tutkimuksesta kasvien reaktioista erilaisiin asioihin.


Kasvikunta on elinehtomme. Niinkuin on myös kivikunta ja eläinkunta. Mutta on vaarallisen itsekäs ajatus kuvitella, että mikä tahansa näistä olisi jotenkin eriarvoisempi, ylempi tai alempi, tärkeämpi tai vähemmän tärkeä. Sillä tämä maailma on yksi tapahtuma. Kaikella tässä maailmassa on tietoisuus. Myös aivan jokaisella solulla, sinussakin. Muutoin tämä ihmeellinen kokonaisuus, nimeltä "Elämä Maapallolla" ei voisi mitenkään toimia.


Nyt kun sinä, vegaani, olet vielä keskenkasvuinen ja vasta astumassa ulos lihansyöjän roolistasi, tarvitset erityisjärjestelyjä. Sinä tarvitset nakkeja ja jauhelihaa. Mikäli olisit todellinen, täysikasvuinen vegaani, luontoa kunnioittava ja säästävä ihminen, et tarvitsisi lihaksi naamioitua kasvimassaa. Mikäli olisit sydämeltäsi maapalloa ja tätä elämää arvostava, yksinkertaisesti söisit ideologiasi mukaan kasviksia. Tekisit kasveista herkullista ruokaa ja näin tutustuttaisit muut ympäristössäsi luonnon antimiin ilman eläinkunnan "uhraamista". Joisit luonnon tarjoamaa vettä, eikä sinua varten tarvitsisi tehdä soijasta, kaurasta ja mantelista ja ties mistä maitotuotteita. Mutta sinua varten kaupat ovat pakotettuja laajentamaan hyllyjään sinun tuotteillesi. Valmistajat ovat pakotettuja (tosin he mielellään tyydyttävät tarpeesi ja ottavat sinulta huomattavasti enemmän katetta) avaamaan tehtaita valmistaakseen niitä nakkeja ja juuston näköistä murusta ja siivua ja leikkelemakkaran näköistä massaa. Tämä tarkoittaa lisää tehtaita, lisää muovia, lisää jo ennestään maapalloa ja ilmastonmuutosta kuormittavaa toimintaa. Ja myös - jos kerran olet sitä mieltä, että et ole lehmä, ja siksi et tarvitse maitoa - niin mihin tarvitset sen näköistä juomaa? Why????? Ja mistä tiedät varmaksi, että kehosi tunnistaa ja sietää noin prosessoituja tuotteita pitkällä aikavälillä? Tässä vain yksi esimerkki sinun tarpeittesi tyydytyksestä.. Sillä sinä kuitenkin OLET ihminen. Ihmisen keholla, ihmisen ruuansulatusjärjestelmällä ja ihmisen immuunijärjestelmällä. Ja ihmisen halulla nautintoon. Tällä hetkellä sinun vaatimuksesi ravintosi suhteen tarkoittaa kumarrusta yhteen suuntaan ja pyllistystä toiseen. Pyllysi kaarevia muotoja katselee ilmastonmuutos ja sitä kautta väistämättä suojelemasi eläinkunta. Pyllysi varjon alla kyyhöttelevät myös maapallon arvokkain omaisuus, maailman meret. Muovituotanto ja kasaantuvat teollisuusjätteet joutuvat ihmiskunnan vajavuuden ja idiotismin vuoksi väistämättä mereen, joka on aikojen aluksi ja loppujen lopuksi tämän elämän alkulähde.


Missä vegaaneja on? Onko vegaaneja muualla kuin hyvinvointivaltioissa? Ei ole. Vegaaneja on vain rikkaissa länsimaissa, joissa kaupunkiasuminen ja korkea elintaso antavat meille vääränlaisen kuvan maailmasta. Maailma ei ole samanlainen joka paikassa. Maailmassa on esimerkiksi paikkoja, joissa on kylmä. Ihminen voi elää vain olosuhteissa, joissa keho tarkenee. Optimaalisin lämpötila on varmastikin siinä 26° paikkeilla, jolloin ihminen ei tarvitse ympärilleen rihmankiertämääkään. Heti kun lämpötila putoaa alle tuon, saattaa alkaa tehdä mieli laittaa päälle jotain, edes vähäsen. Ehkä sukat, tai paidan, tai vaikka vain kietaista kehon suojaksi filtin. Ja olet ehkä kuullut sanan "talvi" tai "lumi". Miten kuvittelet, että JOKAINEN joko talven tai lumen kokeva pukeutuisi muovista tai kasveista valmistettuihin vaatteisiin? Samalla kun nyt muistat jokaisen omistamasi nahkaisen tai villaisen vaatekappaleen, laukun, kengät ja huonekalun - niin mietihän mitä tämä vaihtoehto tarkoittaisi luonnollemme - meitä on 7 miljardia muutakin kuin sinä. Maailmassa on muunkinlaisia asuinpaikkoja kuin vain sinun. Olet ehkä kuullut paikasta nimeltä Grönlanti? Tai Siperia? Tiedätkö miltä tuntuu asua hyytäväksi muuttuneen meren rannalla? Varsinkaan suomalaiset kesäsäistä ruikuttavat eivät tiedä sellaisesta elämästä yhtään mitään. En itseasiassa minäkään. Mutta faktaa on, että puuvillasta et saa tehtyä sellaisiin oloihin lämpimiä takkeja tai kenkiä, vaan sinun pitäisi tehdä ne muovista. Kumarrus ja pyllistys - jälleen kerran.


Ja rakas vegaani, uskotko todella, että onnistuisit olemaan täydellisesti vegaani jonain päivänä? Mikäli uskosi on vahva ja varma, niin lue tämä artikkeli.

Tämä maailma vain yksinkertaisesti ei ole vegaani maailma. Tuon artikkelin lukeminen on aivan turvallista, sillä se ei ole provosoiva kumpaankaan suuntaan, ei myötä, ei vastaan veganismia, vaan pelkkää faktaa lähinnä viljelystä ja sen myötä aiheutuvista eläinvahingoista. Niin, lue se. Suosittelen lämpimästi, jotta tiedät.


Ja mennäänpä sitten viimeiseksi siihen kaikkein raskaimpaan asiaan. Mikäli sinulla, vegaani, nyt on kodissasi jokin eläin, jota pidät vankina, poissa luonnollisesta elinympäristöstään, niin olisi varmastikin viisainta aatteesi mukaisesti käydä heti päästämässä hänet vapaaksi. Ja sitten voisit koittaa kuvitella maailmaa, jossa kenelläkään ei ole vankeudessa eläviä eläimiä. Ei lehmiä, ei kanoja, ei koiria, ei kissoja. Koita kuvitella, että mihin kaikki nuo eläimet joutuisivat? Koita kuvitella, mitkä eläimet jäisivät henkiin ja mitkä eivät? Kuinka paljon rakkautta puuttuisi maailmasta, mikäli kenelläkään ei olisi lemmikkejä? Jäisikö ihminen henkiin, mikäli söisimme vain kaurasta tehtyä erimuotoista murua, patukkaa tai pötköä? Minne joutuisi nautinto ruuasta, rakkaus ruokaan ja tähän antoisaan maailmaan, mikäli kasviksetkaan eivät sellaisenaan kelpaisi sinulle? Kysy itseltäsi miksi, miksi kasvit eivät kelpaa sinulle sellaisenaan, vaan ne pitäisi muuttaa toisenlaiseen olomuotoon? Etkö rakasta kasveja? Jos rakastat, niin miten voit niitä sitten syödä?? Mitä sinä haluat? Millainen maailma olisi paras?


Tämä maailma perustuu kaikkien olentojen taisteluun keskenään. Alkaen pienistä mikrobeista, bakteereista, viruksista, joita löytyy joka paikasta. Jopa sinun omassa kehossasi nuo kaikenlaiset mikrobit taistelevat keskenään ja lopputuloksena on sinun hyvinvointisi. Jokainen verenhimoinen saalistajan ja saaliin välinen taistelu ruuasta ja ravinnosta johtaa lopputulokseen, joka tarkoittaa maapallon hyvinvointia. Kenelläkään tällä maapallolla ei ole sellaista viisautta, joka kertoisi meille, että millainen maailma olisi vegaani maailma. Arvailuja vain voi olla, mutta kukaan ei voi sitä tietää. Millaiset virukset kulkisivat maailmassa, joissa eläimiä ei koskaan tapeta. Millaiset lajit vallitsisivat maapallolla, ja millaiset elinolosuhteet nuo lajit yhdessä kasvikunnan kanssa muodostaisivat ihmiselle? Kuinka paljon tehtaita maailmassa sitten olisi? Kyllä, me pystymme elämään kauniimmin ja luontoa enemmän arvostaen. Arvostaen eläinten ja kasvien elämää, niin rakkauden, kauneuden ja elämän antajina, kuin ravintonammekin. Massatuotannon ja eläinten väärinkohtelun vastustaminen ja luonnonsuojelu ovat aivan eri asioita kuin veganismi.


Tämän artikkelin myötä, aloitan itse tästä päivästä alkaen "entistäkin vähemmän lihaisan" ruokavalion, sisältäen entistä runsaammin kasviksia, sellaisena kuin ne luonnosta luokseni tulevat. Teen parhaani, että tekemäni ruoka on hyvää ja rakkaudella valmistettua. Panostan entistä enemmän luomu- ja lähiruokaan. Kiitän jokaista lautaselleni päätynyttä olentoa, oli se sitten kasvi tai eläin. Olen osanen tätä universumia, enkä näe, että voisin valita mitenkään viisaammin tai paremmin.


With Love,

Hanna

59 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Yorumlar


bottom of page