top of page

Placebo-efekti ja korona

Päivitetty: 22. elok. 2021

Olen Kliininen Hypnoterapeutti ja intohimoni on ollut ja on jatkuvasti tutkia koulutukseni ulkopuolelta tietoa aivojen toiminnasta liittyen ihmisen käyttäytymiseen, ajatteluun ja alitajuntaan. Kaikki, mikä liittyy millään tavalla tietoisuuteemme, siihen liittyviin teorioihin, vie kaiken vapaa-aikani. Vietän kaiken vapaa-aikani mukaan lukien työmatkani, tutkien minua kiinnostavia ilmiöitä. Ihmisyys on minulle uskomaton ihme, aarreaitta ja loputon arvoitus. Enemmän kuin usein näet minut työ- tai kotimatkalla nappulat korvissa tai puhelin kädessä tutkimassa elämän ihmeellisyyttä. Kyllä siellä välillä soi musiikkikin, mutta useimmiten kuuntelen jotakuta, jolta voin oppia lisää. Vuoden 2020 suosituin kuuntelukohde oli filosofi Alan Watts, Audible raportoi 336h kuuntelua. Oho! :) Kuuntelen toki paljon muutakin kuin häntä.


Suoraan asiani ytimeen. Placebo-efekti. Placebo efekti tarkoittaa sitä, että jos ihminen uskoo jotain, se toteutuu. Tarkastellaan tätä vähän.


Mitä tarkoittavat placebo ja nosebo? Placebo-efekti ilmiönä liitetään yleensä sairaiden hoitoon ja lääkkeiden tehon testaamiseen. Tässä pieni pätkä Professori Jussi Huttusen kolumnista Terveyskirjaston sivustolta. Koko artikkeliin pääset tästä.


Kolumni

21.6.2011

Professori Jussi Huttunen

Ihmisen mieli vaikuttaa monella tavalla terveyteen. Ystävällinen ja optimistinen ihminen elää pitempään kuin hänen kyyninen ja vihamielinen tuttavansa. Toivottomuus ja masennus lisäävät sydänsairauksien ja diabeteksen vaaraa ja huonontavat syöpäpotilaan ennustetta. Psyykkisten ja sosiaalisten tekijöiden merkitys sepelvaltimotaudin synnyssä saattaa olla yhtä suuri kuin vanhojen tuttujen kolesterolin ja verenpaineen.

Usko hoidon tehoon parantaa hoidon tuloksia. Kauan on tiedetty, että lumehoito – kalkkitabletti tai valetoimenpide – voi lievittää ja joskus jopa parantaa potilaan oireet. Lääkärit ovat kautta aikojen käyttäneet lumevaikutusta ("plaseboa") osana hoitoa: kalkkitabletteja saanut potilas voi paremmin ja vakavia haittavaikutuksia ei ole. Plasebon käyttöä on kuitenkin arvosteltu, koska oikeastaan siinä huijataan potilasta. Vaarana voi myös olla, että tehokas hoito viivästyy tai jää kokonaan antamatta.

Viime vuosina on julkaistu runsaasti tutkimuksia lumevaikutuksen synnystä. Ilmiö on todellinen, sitä ei kukaan kiistä. Usko edistää paranemista onpa kyseessä lääketieteellisesti tehokas hoito tai vain kalkkitabletti. Paras tulos saavutetaan, kun sekä lääkäri että potilas uskovat hoitoon ja kun lääkärillä on riittävästi aikaa kuunnella potilasta. Jos hoitoon liittyy joku toimenpide (esimerkiksi akupunktio), tehostuu vaikutus edelleen.


Entä nosebo? Nosebo ei varsinaisesti ole vastakkainen, vaan sanoisinko negatiivinen efekti. Sillä lääkkeiden placebo-efektin positiivista ja potilaan tilaa tukevan vaikutuksen lisäksi koehenkilöt saavat myös lääkkeistä tutuksi tulleita sivuoireita, joka on nimetty nosebo-efektiksi.


Tässä pieni alustus Duodecimlehti.fi sivustolta.


2020;136(11):1333-8 Pekka Louhiala, Juha Pekkanen, Marko Elovainio ja Markku Sainio KATSAUS2 5 (*)★(*)★(*)★(*)★(*)☆

Ihmisen havainnot sekä ympäristöstä että omasta itsestään ovat ennakkokäsitysten ohjaamia. Koettujen haittojen ja oireiden määrä liittyy siihen, mitä odotetaan. Ilmiötä kutsutaan nosebo- eli lumehaittavaikutukseksi, ja se on tunnettu lääketieteessä jo hyvin kauan. Nosebovaikutukset voivat ilmetä joko uusina oireina, niiden pahenemisena tai hoidon tehon vähenemisenä. Kaikki ihmiset ovat alttiita nosebovaikutuksille, ja vaikka ihmisten välillä on eroja, mitään yleistä näille vaikutuksille herkkää ihmistyyppiä ei ole olemassa. Nosebovaikutukset eivät rajoitu vain kliiniseen työhön, vaan niillä on osoitettu olevan keskeinen osuus oireiden ja toiminnallisten häiriöiden sekä ympäristöherkkyyden kehittymisessä. On tärkeää, että nosebovaikutukset otetaan vakavasti, jotta tuetaan positiivisia terveysvaikutuksia ja toipumista sekä vältetään tarpeettomia kielteisiä vaikutuksia.


Lisään kuitenkin tähän yhden artikkelin kappaleista, joka kannattaa lukea huolella.

Olemme kaikki alttiita nosebovaikutuksille, mikä ilmenee selvästi myös väestötutkimuksissa. Suomessa käytetään laajasti sisäilmakyselyitä arvioimaan rakennusten sisäilmaongelmien vakavuutta. Kun otetaan huomioon maassamme käytävä kansainvälisesti poikkeuksellisen vilkas keskustelu sisäilmaan liittyvistä haitoista ja oireilusta, on hyvin mahdollista, että osa oireilusta selittyy nosebovaikutuksilla.


Noniin. Nyt, toivoisin, että pysähdyt hetkeksi. Katso hetki ikkunasta ulos ja mietiskele, että mitä näin perustavaa laatua oleva suggestioherkkyys meissä kaikissa tarkoittaa? Kun nyt tiedämme nämä faktat placebosta ja nosebosta, laajennetaan katsettamme hiukan. Mitä tämä efekti tarkoittaa? Sanoina placebo ja nosebo todellakin viittaavat lääkkeisiin, mutta onko tuo ilmiö läsnä meissä vain pillereiden suhteen?


Tämä sama ilmiö löytyy vähän eri sanoin tai muotoiluin monista muista eri yhteyksistä. Luemme jatkuvasti Mindfulness-sektorilla manifestoinnista. Kuinka luoda itselle parempi tulevaisuus? Kuinka saada haluamamme asiat näkemällä, että ne ovat meillä jo? Sehän tarkoittaa uskomista. Placebo. Löydämme sen myös rukouksesta, siinä Jumala tosin on "sivullinen", jonka haltuun uskomme järjestelyt. Placebo-efekti on jokapäiväisessä elämässämme oma suggestioherkkyytemme. Mitä enemmän tätä ilmiötä tutkin tai tarkastelen, niin sitä vahvemmin ymmärrän, että me olemme placebo. Olen sitä mitä uskon. Olen placebo ja nosebo. Alitajuntani on sekä placebo, että nosebo. Ja koska molemmat, placebo- ja nosebo-ilmiöt toteutuvat elämässäni, minun koko elämäni on placebo. Mikäli olemme voineet todeta placebo- ja nosebo-efektit lääkkeiden suhteen, niin nuo ilmiöt ovat olemassa elämissämme myös aivan kaikessa muussakin.


Ihmiset kävelevät ulkona maskeissa. Kaikki, ihan kaikki. Vaara. Placebo..

"Korona on sairautena vaikea ja kivulias.." Placebo.. Nosebo..

"Tilastojen mukaan korona on korona aiheuttaa eniten kuolemia.." Placebo..

"Korona on hengenvaarallinen.." Placebo.. Nosebo..

"Koronan aiheuttamia kuolemia on nyt.." Placebo.. Nosebo..

"Hoitajat itkevät kauheaa tilannetta!" Placebo.. Nosebo..

"Ainoa pelastus koronaan on rokote.." Placebo.. Nosebo..


Haluatko, että jatkan? Näetkö, miten uskosi muodostuu ja vahvistuu, päivittäin? En sano, että koronaa ei olisi, mutta jokainen uutinen vahvistaa uskoasi kauhukuviin. Sillä, jokaisen artikkelin ja siten suggestion kirjoittaja on myös saman palcebon ja nosebon uhri.


Et voi elää elämääsi, ellet usko mihinkään. Et voi olla sinä, ellei sinulla ole mitään mihin uskoa. Uskot ihmisiin, uskot uutisiin, uskot ystäviäsi, uskot asioihin. Ja niihin, joihin et usko - uskot, ettet usko. Et voi olla uskomatta. Mikäli et uskoisi mihinkään, pääsi olisi totaalisen sekaisin. Meillä ei ole vaihtoehtoa. Meidän on pakko kaikkien uskoa asioihin ympärillämme, jotta voisimme elää tätä elämää. Mutta mistä me tiedämme varmaksi, kenen usko on se oikea? Kyllä, sinä voit valita uskosi. Minusta aina kannattaisi yrittää uskoa johonkin positiiviseen. Antaa sille edes pikkuinen tila alitajunnan peränurkassa sanoin: "No, en ihan usko, mutta voisiko olla..?"


Ja kun kaikki aina huutelevat peer reviewed tutkimusten perään, niin tässä yksi vuodelta 1994. Netti on näitä pullollaan. Mikäli et jaksa lukea koko artikkelia, niin päätelmäkappale alkaa näin:

"Placebo response rates vary greatly and are frequently much higher than the often-cited one third."

Suomeksi:

Lumeläkkeiden vasteet vaihtelevat suuresti ja ovat usein paljon korkeampia kuin usein mainittu yksi kolmasosa.


Kolmasosa?!?! Aivan valtava! Ja enemmän kuin kolmasosa? Paljon enemmän kuin kolmasosa? Miten voisimme auttaa niitä, jotka ovat sairaalassa, todella sairaina? Niitä, jotka ovat riskiryhmässä? Olisiko mahdollista, että kertoisimme heille koko tämän tarinan koronasta olleen huijausta? Koronaa ei olekaan? Ei kuulosta kovin eettiseltä, eihän? Ja sitäpaitsi, on todettu, että lumelääkkeiden teho useimmiten jatkuu, vaikka kokelas saisikin tietää totuuden. Ehkä olisi parasta kertoa heille uudesta ihmelääkkeestä. Sen tehosta ja vaikutuksista. Ja kuinka vaikeasti sitä on saatavilla ja kuinka sitä annetaan vain harvoille ja valituille. Kertoa heille, kuinka tuo ihmeellinen, uusi lääke vie kaikki oireet, pikku hiljaa, yksi kerrallaan, määrätyssä järjestyksessä pois. Miten kaikki alkaa, mistä voi tietää, että tehoaminen on alkanut. Vaikka pienestä hengityksen muutoksesta, tai pienen pienestä tunteesta, vaikkapa halusta sulkea silmät. Ja voisimme kertoa myös siitä, kuinka tämä lääke estää kaikki jälkitaudit ja jälkiseuraamukset. Eikä tämä olisikaan mikään koe, vaan hoitomuoto. Toteuttaisimme todistetun placebo-efektin olemassaoloa ja siihen perustuvaa tiedettä ja tutkimuksia. Se pidettäisi salaisuutena, siihen asti kunnes korona olisi kokonaan ohi?


Olisiko epäeettistä parantaa ihmisiä näin sairaudesta, johon ei vielä ole parantavaa lääkettä, ainakaan kaikille? Koska placebo-efekti joka tapauksessa toimii noin kolmasosaan (33,33%), niin saattaisimmeko pelastaa 33,33% hengistä? Lieventää tautimuodon 33,33%:lla potilaista? Olisiko meillä nyt hyvä mahdollisuus ottaa tämä tietämys täyteen käyttöön maapallomme ollessa pelon valtaamana ja täysin avuttomina? Olisiko se mahdollista? Voisiko jopa "placebo-klinikka" olla yksi hoitopaikka? Paikka, jossa potilaita hoidetaan täysin samoin, kuin muuallakin, mutta placebo-lääke ja placebohoito olisi liitetty mukaan? Placebosta voi tottakai kertoakin näille potilaille, se toimii silti! Olisiko mahdollista löytää eettiset rajat ja ottaa tällainen uusi hoitomuoto mukaan?


Tästä linkistä vuonna 2012 teetettyyn tutkimukseen, jossa tutkittiin pelon vaikutusta positiiviseen lumevaikutukseen. Eli, kysymys oli kivunlievityksestä placebolääkkeellä. Pelko kumosi tai vähensi voimakkaasti positiivista placebo-efektiä.


Joten, mikäli me haluamme kansamme ja koko maailman voivan hyvin, niin mitä voimme tehdä? Vähentää pelkoa. Ymmärrän oikein hyvin, että mikäli nyt kertoisimme kaikille, että koronaa ei tarvitse pelätä, mene ulos vain ja ole rauhassa, elä ja ole aivan kuten ennenkin, olisimme varmastikin kusessa. Mutta.. pelko, placebo ja nosebo ovat vaikuttamassa sairastavuustilanteeseemme nytkin, parhaillaan. Mikäli näitä peer reviewed tutkimuksia on uskominen, niin kolmasosa, 33,33% tällä hetkellä sairastuneista ja covid-19 tautiin kuolleista on sairastunut tai kuollut vain uskonsa vuoksi!

Niin.. Sitä tarkoittaa placebo-efekti.


Minulle henkilökohtaisesti ne uutiset, joissa kerrotaan valtamediaa vastaan, että "Koronaa ei ole olemassakaan!" toimivat juurikin tuona pikkuisena uskon siemenenä. Otan ne vastaan tietoisuudessani ja huomaan haluavani uskoa niihin. Olisiko hauskempaa tapaa päästä tästä tilanteesta, kuin huomata tulleensa kokonaan huijatuksi? Vähän niinkuin pelästyisit vastaan tulevaa sutta, pakenisit sitä kilometrikaupalla ja sitten huomaisitkin sen olleen koko ajan oma, kiltti pikku hauvasi. Eihän sille vaihtoehdolle voisi kuin nauraa!? "Voi hemmetti, miten mä en nähnyt sitä vaikka se kerran jo saikin mut kiinni..???" Ymmärrän vajavaisuuteni yhtenä ihmisolentona tällä pallolla ja minua hiukan huvittaa tuo - se, että korona olisikin huijaus - mahdollisena vaihtoehtona, ja jotenkin toivon, että se olisi totta. Koko tämä pelkoa lietsova tilanne olisikin ollut illuusiota. Me saisimme kaikki opetuksen ylimielisyydestämme ja negatiivisuudestamme, ja tulevaisuudessa varmasti alkaisimme ajattelemaan enemmän omilla aivoillamme. Saisimme nauraa itsellemme ja peloillemme oikein syvältä sydämestä! No, tämä vaihtoehto on yhtä epätodennäköinen kokonaisena totuutena, kuin on tämä valtamedian ylläpitämä pelko koronan vaarallisuudesta. Korona on hyvin vaaraton lapsille, nuorille ja terveille aikuisille. Sitä ei voi kukaan kiistää.


Valitsen itselleni keskitien. Siinä minun on hyvä kävellä. <3

Ehkä tosiasiaa on se, että meidän vain tulee sairastaa kaikki tämän maailman tarjoamat virukset, jotta voimme selvitä elämästä. Ihmiskunta jatkuu ja jatkuu. Ehkä ilman minua tai sinua, sillä me kaikki kuolemme joskus. On kovin epämiellyttävä ajatus, että eläessämme satoja vuosia eteenpäin keksimme aina uusia rokotteita kaikkiin tuleviin viruksiin. Maailmamme ei täyty vain meistä, vaan viruksilla on myös tapana nousta näkyviin. Jos jenkeissä on rokotusohjelmassa nyt noin sadan vuoden periodin sisällä ilmestynyt yli 70 rokotetta, niin montako rokotetta siellä tai meillä onkaan kahden sadan vuoden päästä? En pidä verkkokalvoilleni nousevasta näystä, missä kaikille vastasyntyneille laitetaan kauheita määriä piikkejä, jotta he voisivat selvitä elämästä. Tervetuloa rakas lapseni..?!


Tässä muutamia päästäni kumpuavia ajatuksia, tulen varmastikin muokkaamaan tätä kirjoitusta, sillä haluan lisätä pari juttua. Ajatustyöni on vasta aluillaan tämän asian tiimoilta. Nyt jatkan, ja etsin kuumeisesti edelleenkin sitä yhtä aivan loistavaa linkkiä placebo-efektin voimasta.

Uskon voimasta.


Mitä minä voin tehdä auttaakseni? Vähentääkseni ihmisissä näkemääni pelkoa? Mitä eettisiä mahdollisuuksia hypnoosilla voisi olla?


With Love,

Hanna


Edit! Löytyi vihdoin linkki, kiitos Marjukka! ❤️

Kun katsot tämän klipin, tiedät, että voimme tehdä jotain!!!

221 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page