Placebo-efekti ja korona

Olen Kliininen Hypnoterapeutti ja intohimoni on ollut ja on jatkuvasti tutkia koulutukseni ulkopuolelta tietoa aivojen toiminnasta liittyen ihmisen käyttäytymiseen, ajatteluun ja alitajuntaan. Kaikki, mikä liittyy millään tavalla tietoisuuteemme, siihen liittyviin teorioihin, vie kaiken vapaa-aikani. Vietän kaiken vapaa-aikani mukaan lukien työmatkani, tutkien minua kiinnostavia ilmiöitä. Ihmisyys on minulle uskomaton ihme, aarreaitta ja loputon arvoitus. Enemmän kuin usein näet minut työ- tai kotimatkalla nappulat korvissa tai puhelin kädessä tutkimassa elämän ihmeellisyyttä. Kyllä siellä välillä soi musiikkikin, mutta useimmiten kuuntelen jotakuta, jolta voin oppia lisää. Vuoden 2020 suosituin kuuntelukohde oli filosofi Alan Watts, Audible raportoi 336h kuuntelua. Oho! :) Kuuntelen toki paljon muutakin kuin häntä.


Suoraan asiani ytimeen. Placebo-efekti. Placebo efekti tarkoittaa sitä, että jos ihminen uskoo jotain, se toteutuu. Tarkastellaan tätä vähän.


Mitä tarkoittavat placebo ja nosebo? Placebo-efekti ilmiönä liitetään yleensä sairaiden hoitoon ja lääkkeiden tehon testaamiseen. Tässä pieni pätkä Professori Jussi Huttusen kolumnista Terveyskirjaston sivustolta. Koko artikkeliin pääset tästä.


Kolumni

21.6.2011

Professori Jussi Huttunen

Ihmisen mieli vaikuttaa monella tavalla terveyteen. Ystävällinen ja optimistinen ihminen elää pitempään kuin hänen kyyninen ja vihamielinen tuttavansa. Toivottomuus ja masennus lisäävät sydänsairauksien ja diabeteksen vaaraa ja huonontavat syöpäpotilaan ennustetta. Psyykkisten ja sosiaalisten tekijöiden merkitys sepelvaltimotaudin synnyssä saattaa olla yhtä suuri kuin vanhojen tuttujen kolesterolin ja verenpaineen.

Usko hoidon tehoon parantaa hoidon tuloksia. Kauan on tiedetty, että lumehoito – kalkkitabletti tai valetoimenpide – voi lievittää ja joskus jopa parantaa potilaan oireet. Lääkärit ovat kautta aikojen käyttäneet lumevaikutusta ("plaseboa") osana hoitoa: kalkkitabletteja saanut potilas voi paremmin ja vakavia haittavaikutuksia ei ole. Plasebon käyttöä on kuitenkin arvosteltu, koska oikeastaan siinä huijataan potilasta. Vaarana voi myös olla, että tehokas hoito viivästyy tai jää kokonaan antamatta.

Viime vuosina on julkaistu runsaasti tutkimuksia lumevaikutuksen synnystä. Ilmiö on todellinen, sitä ei kukaan kiistä. Usko edistää paranemista onpa kyseessä lääketieteellisesti tehokas hoito tai vain kalkkitabletti. Paras tulos saavutetaan, kun sekä lääkäri että potilas uskovat hoitoon ja kun lääkärillä on riittävästi aikaa kuunnella potilasta. Jos hoitoon liittyy joku toimenpide (esimerkiksi akupunktio), tehostuu vaikutus edelleen.


Entä nosebo? Nosebo ei varsinaisesti ole vastakkainen, vaan sanoisinko negatiivinen efekti. Sillä lääkkeiden placebo-efektin positiivista ja potilaan tilaa tukevan vaikutuksen lisäksi koehenkilöt saavat myös lääkkeistä tutuksi tulleita sivuoireita, joka on nimetty nosebo-efektiksi.


Tässä pieni alustus Duodecimlehti.fi sivustolta.


2020;136(11):1333-8 Pekka Louhiala, Juha Pekkanen, Marko Elovainio ja Markku Sainio KATSAUS2 5 (*)★(*)★(*)★(*)★(*)☆

Ihmisen havainnot sekä ympäristöstä että omasta itsestään ovat ennakkokäsitysten ohjaamia. Koettujen haittojen ja oireiden määrä liittyy siihen, mitä odotetaan. Ilmiötä kutsutaan nosebo- eli lumehaittavaikutukseksi, ja se on tunnettu lääketieteessä jo hyvin kauan. Nosebovaikutukset voivat ilmetä joko uusina oireina, niiden pahenemisena tai hoidon tehon vähenemisenä. Kaikki ihmiset ovat alttiita nosebovaikutuksille, ja vaikka ihmisten välillä on eroja, mitään yleistä näille vaikutuksille herkkää ihmistyyppiä ei ole olemassa. Nosebovaikutukset eivät rajoitu vain kliiniseen työhön, vaan niillä on osoitettu olevan keskeinen osuus oireiden ja toiminnallisten häiriöiden sekä ympäristöherkkyyden kehittymisessä. On tärkeää, että nosebovaikutukset otetaan vakavasti, jotta tuetaan positiivisia terveysvaikutuksia ja toipumista sekä vältetään tarpeettomia kielteisiä vaikutuksia.


Koko artikkeliin pääset tästä.

Lisään kuitenkin tähän yhden artikkelin kappaleista, joka kannattaa lukea huolella.

Olemme kaikki alttiita nosebovaikutuksille, mikä ilmenee selvästi myös väestötutkimuksissa. Suomessa käytetään laajasti sisäilmakyselyitä arvioimaan rakennusten sisäilmaongelmien vakavuutta. Kun otetaan huomioon maassamme käytävä kansainvälisesti poikkeuksellisen vilkas keskustelu sisäilmaan liittyvistä haitoista ja oireilusta, on hyvin mahdollista, että osa oireilusta selittyy nosebovaikutuksilla.


Noniin. Nyt, toivoisin, että pysähdyt hetkeksi. Katso hetki ikkunasta ulos ja mietiskele, että mitä näin perustavaa laatua oleva suggestioherkkyys meissä kaikissa tarkoittaa? Kun nyt tiedämme nämä faktat placebosta ja nosebosta, laajennetaan katsettamme hiukan. Mitä tämä efekti tarkoittaa? Sanoina placebo ja nosebo todellakin viittaavat lääkkeisiin, mutta onko tuo ilmiö läsnä meissä vain pillereiden suhteen?


Tämä sama ilmiö löytyy vähän eri sanoin tai muotoiluin monista muista eri yhteyksistä. Luemme jatkuvasti Mindfulness-sektorilla manifestoinnista. Kuinka luoda itselle parempi tulevaisuus? Kuinka saada haluamamme asiat näkemällä, että ne ovat meillä jo? Sehän tarkoittaa uskomista. Placebo. Löydämme sen myös rukouksesta, siinä Jumala tosin on "sivullinen", jonka haltuun uskomme järjestelyt. Placebo-efekti on jokapäiväisessä elämässämme oma suggestioherkkyytemme. Mitä enemmän tätä ilmiötä tutkin tai tarkastelen, niin sitä vahvemmin ymmärrän, että me olemme placebo. Olen sitä mitä uskon. Olen placebo ja nosebo. Alitajuntani on sekä placebo, että nosebo. Ja koska molemmat, placebo- ja nosebo-ilmiöt toteutuvat elämässäni, minun koko elämäni on placebo. Mikäli olemme voineet todeta placebo- ja nosebo-efektit lääkkeiden suhteen, niin nuo ilmiöt ovat olemassa elämissämme myös aivan kaikessa muussakin.


Ihmiset kävelevät ulkona maskeissa. Kaikki, ihan kaikki. Vaara. Placebo..

"Korona on sairautena vaikea ja kivulias.." Placebo.. Nosebo..

"Tilastojen mukaan korona on korona aiheuttaa eniten kuolemia.." Placebo..

"Korona on hengenvaarallinen.." Placebo.. Nosebo..

"Koronan aiheuttamia kuolemia on nyt.." Placebo.. Nosebo..

"Hoitajat itkevät kauheaa tilannetta!" Placebo.. Nosebo..

"Ainoa pelastus koronaan on rokote.." Placebo.. Nosebo..


Haluatko, että jatkan? Näetkö, miten uskosi muodostuu ja vahvistuu, päivittäin? En sano, että koronaa ei olisi, mutta jokainen uutinen vahvistaa uskoasi kauhukuviin. Sillä, jokaisen artikkelin ja siten suggestion kirjoittaja on myös saman palcebon ja nosebon uhri.


Et voi elää elämääsi, ellet usko mihinkään. Et voi olla sinä, ellei sinulla ole mitään mihin uskoa. Uskot ihmisiin, uskot uutisiin, uskot ystäviäsi, uskot asioihin. Ja niihin, joihin et usko - uskot, ettet usko. Et voi olla uskomatta. Mikäli et uskoisi mihinkään, pääsi olisi totaalisen sekaisin. Meillä ei ole vaihtoehtoa. Meidän on pakko kaikkien uskoa asioihin ympärillämme, jotta voisimme elää tätä elämää. Mutta mistä me tiedämme varmaksi, kenen usko on se oikea? Kyllä, sinä voit valita uskosi. Minusta aina kannattaisi yrittää uskoa johonkin positiiviseen. Antaa sille edes pikkuinen tila alitajunnan peränurkassa sanoin: "No, en ihan usko, mutta voisiko olla..?"


Ja kun kaikki aina huutelevat peer reviewed tutkimusten perään, niin tässä yksi vuodelta 1994. Netti on näitä pullollaan. Mikäli et jaksa lukea koko artikkelia, niin päätelmäkappale alkaa näin: