MIELEN TOIMINNASTA

Mielen ja kehon yhteistoiminta on uskomattoman mielenkiintoinen ja ihmeellinen prosessi. Sen ymmärtäminen antaa sinulle kyvyn nähdä itsesi sisälle, paremmin.

"Miksi ajattelen näin? Miksi tunnen näin? Voisiko olla, että..?"


Tieto, informaatio mielen toimintatavoista auttaa sinua myös toteuttamaan sitä muutosta, jota haluat. Kun tiedät, mitä päässäsi tapahtuu sillä hetkellä kun päätöksesi alkaa horjumaan, sinun on helpompi pysyä päätöksessäsi. Mielesi on nimittäin myös kehossasi, jokaisessa solussasi. Informaatio ja tämän faktan sisäistäminen antavat sinulle keinot elää elämääsi sillä tavoin kuin haluat. Taittaa totutut tavat ja opettaa kehollesi uudet.  Informaatio auttaa sinua myös olemaan lempeä itsellesi, muutosta totetuttaessasi.

Tältä artikkelista löydät informaatiota mielen liikkeistä ja mahdollisuuksista. Mielen toiminnoista ja näiden toimintojen hyödyistä. Gold Your Mind-kurssilla saat infoa vielä lisää, selkeitä, eläviä esimerkkejä, joita voit soveltaa omaan elämääsi. Tieto on sinänsä vain kirjaimia peräkkäin. Mutta sisäistettynä, ymmärrettynä ja omakohtaisiin elämäntilanteisiin oivallettuna informaatio on avain onnellisuuteen. Avain itsestä välittämiseen. Avain itsensä arvostamiseen. Avain sen ymmärtämiseen, että olet itsellesi arvokkain asia maan päällä.


Tietoinen mieli - alitajuinen mieli


​Molemmat mielesi olet sinä. Yhdessä. ​Alitajuntasi on yhtäkuin kaikki, siis aivan kaikki, mitä olet elämäsi aikana kokenut, tuntenut ja ajatellut. Tietoisen mielesi muistikapasiteetti on rajallinen, et voi millään muistaa kaikkea lapsuudestasi tai menneistä ajoistasi, mutta ne ovat sinun alitajuntasi hyvässä muistissa. Alitajuntasi muistikapasiteetti on rajaton. Kaikki kokemuksesi ja tunteesi ovat siellä, se on kuin pankki, jonne säästät kultaa. Kultaa, jota ovat kaikki elämäsi kokemukset. Siellä ovat kaikki kokemasi asiat, tapahtumat ja tunteet, niin positiiviset kuin negatiivisetkin.​

Ajattele pientä vauvaa, vastasyntynyttä. Äidin tunteiden on todettu välittyvän vauvaan 4:nnestä raskauskuukaudesta lähtien. Syntyessään tällä vauvalla ei siis ole vielä mitään muuta pankissaan, kuin äidiltä opitut tunteet. Mutta syntymänsä jälkeen hän alkaa aistiensa avulla keräämään kokemuksia, tapahtumia, tunteita, syy-ja seuraussuhteita. Mitä enemmän näitä kokemuksia ja informaatiota vauvalle kertyy, hän alkaa pikkuhiljaa kykenemään tietoisempaan ajatteluun. Mitä enemmän saamme informaatiota alitajuntamme kokemuspankkiin, sen enemmän pystymme ajattelemaan loogisesti. 


Me siis tarvitsemme alitajuntaa "softaksi", jossa tietoinen mielemme pystyy muodostamaan ajatuksia. Ilman alitajuntaa ja ilman sinne kertyneitä muistoja, emme pystyisi ajattelemaan yhtään ajatusta. Emme olisi tietoisia olentoja. Emme edes tietäisi, ettemme tiedä. Ilman alitajuntaa emme tietäisi, että olemme olemassa.


Ihminen, Psykofyysinen olento


Kuinka usein olemmekaan kaikki kuulleet tämän faktan? Mutta mitä se tarkoittaa? Kyllä, ihminen on mieli(psyko)ja keho(fyysinen) yhdessä. Mutta miten nuo osat toimivat yhdessä?

Kehossa on valtavan monimutkainen fyysinen aistijärjestelmä, jonka avulla me havainnoimme ympäristöämme syntymästämme lähtien. Näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisti ovat pääaistimme, mutta meillä on paljon muitakin aisteja, kuten  lämpötila-aisti, kipuaisti, tasapainoaisti ja sisätuntemusaisti. Nämä aistit saavat meidät kokemaan fyysisiä tunteita, tuntemuksia. Tässä aistijärjestelmässä ovat osallisina hermostomme, aivomme, kaikki hormonaaliset keskukset ja aivan jokainen solumme. Voisi jopa sanoa, että olemme kävelevä "kokovartaloreseptori", keräten informaatiota alitajunnan pankkiin aivan joka hetki, sekä tietoisesti, että alitajuisesti.


​Psyykkiseksi osaksi kutsutaan ajatuksia ja tunteita. Tunnemme kehossamme emotionaalisia tunteita, joita me muodostamme fyysisten aistimusten ja kokemusten perusteella. Emotionaalisuus on osa ihmisen perusolemusta, yksi perusominaisuuksistamme. Tätä aluetta on äärimmäisen vaikeaa tutkia, sillä tunteiden laatua tai voimakkuutta emme (vielä) pysty mitenkään mittaroimaan. Tunteiden skaala, niin erilaisuudessa kuin voimakkuudessakin, kasvaa kokemusten ja opittujen asioiden myötä. Tunteita ohjaavat hormonit, ja hormonit myös reagoivat tunteisiin. Kaikki tämä tunteiden kemia tapahtuu joka puolella kehoamme - hermostomme, hormonituotantomme ja aistiemme avulla - kulkeutuen informaationa jokaiseen soluumme.​


Kaikki aistimamme havainnot antavat meille informaatiota elämästä, ympäristöstä, ihmisistä, aivan kaikesta, ja näin me luomme oman maailmankuvamme. Maailmankuvamme muodostuu uskomuksista, joita muodostamme kokemustemme ja kaiken kemian perusteella. Maailmamme on siis uskomuksiksi muodostuneiden "omien totuuksien", asenteiden määrittelemä.​


Kaikki kokemuksemme aiheuttavat meissä reaktioita, jotka taas aiheuttavat hormonaalisia muutoksia, joka hetki. Mutta - muutoksia mihin? Kun puhutaan hormoneista, ajattelemme helposti, että tarkoitetaan lääketieteellisesti määriteltyä "normaalitasoa", mutta nyt en tarkoita sitä. Vaan, kuten jo aiemmin todettiin - alitajuntamme reaktiot ympäristöömme ja ajatuksemme aistihavaintoihimme ovat kaikilla yksilölliset. Joten, meillä kaikilla on olemassa oma, yksilöllinen hormonien kemikaalicoctail, jota voimme kutsua omaksi "normaalitasoksemme". Tunnetasoksi, joka perustuu uskomuksiimme itsestämme ja maailmasta ja joka on meille tuttu joka päivä ja joka hetki, kun elämme elämäämme juuri meidän kokemuksillamme, meidän alitajuntamme muodostamalla hormonaalisella tasolla. Ja tämä tunnetaso on se softa, jossa tietoinen mielesi ajattelee ajatuksesi. Tämä softa uskomuksineen saattaa olla hyvinkin rajoittunut tai jopa virheellinen.​


Alitajuntamme erilaisuuden vuoksi reaktiommekin ovat yksilöllisiä. Sama tapahtuma voi aiheuttaa eri ihmisille hyvinkin päinvastaisia reaktioita ja siten päinvastaisia hormonaalisia muutoksia. Esimerkiksi iltakävelyllä; yksin vapaana vastaan jolkotteleva koira jakaa reaktiot. Toinen hätääntyy ja juoksee "sutta" karkuun, kun taas toinen ottaa syliin ja etsii karkulaisen kodin. Tai vaikka työpaikan menettäminen - toinen voi vaipua epätoivoon, kun taas joku toinen voi kokea sen onnenpotkuna. Alitajunnassamme oleva kultapankki määrittelee reaktion ja reaktio taas määrittelee elimistöön tuotettavat hormonit. Adrenaliini ja endorfiini tuottavat hyvin erilaisia tunteita meissä.. Suhtaudumme kaikkiin kohtaamiimme asioihin eri tavoin yksilöinä, oman softamme mukaisesti.​


Ja huomaa. Softasi kerää ympäristöstään sitä tietoa, mikä sille on merkityksellinen. Päivästä toiseen. Vuodesta toiseen. Ja jokaisena alkavana päivänä, softasi muuttuu enemmän ja enemmän sinun eilisen softasi mukaiseksi. Kertautuen. Kasvaen.​


Vaikka kuinka yrittäisit, et koskaan pysty ajattelemaan toisen ihmisen lailla. Sillä hänen softansa on erilainen kuin sinun.

Muuntunut tajunnan tila Mitä tarkoittaa muuntunut tajunnan tila?​ Tätä määritelmää käytetään monessa eri yhteydessä. Hypnoosi, meditaatio, mindfulness, muutamia mainitakseni.​ Kerron..

Muuntunut tajunnan tila tarkoittaa tilaa, jossa me emme ole tietoisia ympäristöstä tai valveilla ympäristössämme tapahtuvista asioista. Tämä määritelmä saattelee ajatukseen, että tila, jossa olemme valveilla ympäristömme tapahtumista, olisi tajunnan normaalitila. Mutta, mutta...​ Okei, olen tullut aamulla töihin. Teen kaikki tarpeelliset työt, keitän kahvia, siivoilen, avaan tietokoneen, laitan musiikin soimaan jne. Niinkuin joka aamu. Puhelin soi. Huomioni keskittyy puhelimeen. Vastaan. Asiakas haluaa ajan. Keskittymiseni siirtyy asiakkaaseen puhelimen toisessa päässä ja etsimme yhdessä hänelle sopivan ajan. Tuon puhelun aikana en kuullut kahvinkeittimen porinaa. En kuullut mikä laulu radiossa soi. Koska olin keskittynyt varaamaan aikaa puhelimessa. Miten tajuntani tilalle kävi? En ollut ollenkaan valveilla kaikesta ympäristössäni tapahtuvasta, oliko tajuntani siis muuntuneessa tilassa? Olinko kahvinkeitintä ladatessani ja siivoillessani täysin valveilla kaikista ympäristössäni tapahtuvista asioista? Tuskinpa. Olen tehnyt samat asiat joka aamu niin, niin monta kertaa. Olen 52-vuotias, joten työaamuja on jo kertynyt muutama. Ei minun tarvinnut niihin asioihin keskittyä, vaan ajattelin aivan jotain muuta. Ajattelin tulevaa työpäivää ja eilisiä tapahtumia. Mitä pitää muistaa ja mitä pitää tehdä. Oliko tajuntani muuntunut?


​Tajunnan normaalitilaa on todella vaikeaa määritellä. Ja kuitenkin tällaista termiä kuin "muuntunut tajunnan tila" käytetään aina kun puhutaan mm. hypnoosista tai meditaatioista. Kerronkin sinulle miten minä näen ihmisen tajunnan. Kaikki tilat ovat normaaleja. Mikäli ihminen on tajuissaan, hän on jossain, jonkinlaisessa tajunnan tilassa.​ Tämä ympyrä kuvaa ihmisen tietoisuudellaan tavoittamaa maailmaa. Täysin ympäristöön keskittynyt valvetila, jota yleensä kuvataan tajunnan normaalitilaksi, on tämän kuvion keskipiste.