top of page

Meditointi on vaikeaa. Onko?

Meditointi on vaikeaa? Kyllä, se on joskus vaikeaa. Varsinkin, jos et ole harjoitellut.


Meditointi voi tarkoittaa oikeastaan ihan mitä vain. Minä, meditaation puolestapuhujana törmään jatkuvasti määrätynlaiseen leimautumiseen "hörhoksi" tai "uskovaiseksi", pahimmissa tapauksissa yksisarvisiin uskovaksi weirdoksi. Ei, minun harjoittamani ja opettamani meditaatio ei ole ollenkaan sellaista.


Meditaatio on mietiskelyä. Meditaatio on ollut alunperinkin (itämaisissa uskonnoissa, sisäisen viisauden ja rauhan löytämisen metodi) mietiskelyä, ja minä allekirjoitan tämän näkemyksen, niinkuin pääsääntöisesti. Meditaatiossa keskitytään johonkin aiheeseen, ja annetaan aivojen tehdä ajatustyötä rauhassa, ilman häiriötekijöitä. Ajatusten annetaan kulkea, vapaana kuin joen virtaava vesi. Pysytellen yhdessä aiheessa, niinkuin joen vesikin matkaa uomassaan. Ajatusten annetaan virrata levollisesti, muodostaa pieniä sivujokia, poikkeamia, joiden joukosta sitten löytyy se ajatusten pääreitti, joka väistämättä on rauha.


Meditaatio on kehon lepo- ja korjaushetki. Meditaation syvät tilat ovat tiloja, joissa kehon kaikki järjestelmät pystyvät toimimaan täydellisesti. Hormonaalinen toiminta kuljettaa korjausmateriaaleja niihin kehon osiin, mitkä korjausta tarvitsevat. Solut uusiutuvat vaivattomasti. Kehossa on se sama rauha, minkä itsekin voi tuntea. Voi olla, että kulkeminen luonnossa herättää sinussa samanlaisia tunteita ja olotiloja. Kaikille luonto ei kuitenkaan toimi yhtä hyvin, sillä mikäli olet kokeillut istua kivellä tai kannolla meditoimassa, saat hätistellä ötököitä kimpustasi koko ajan. Kävely metsässä ja luonnon aistiminen rauhoittavat sinua kyllä, ja nauttiessasi luonnosta, olotilasi paranee, ehdottomasti. Mutta luonnossa kulkeminen tarvitsee tietoista mieltäsi jonkunkin verran, joten aivojen rauhoittuminen Theta-aalloille luonnossa vaatii ehkä vielä enemmän harjoittelua, kuin sisätiloissa meditointi. Tämä on ehkä vain minun uskomukseni, minä ötökkäkammoinen..


Meditaatiossa on mahdollista voimistaa kehon korjausprosesseja opettelemalla herättämään positiivisia tunteita. Sillä - tunteet ovat kemiaa. Mikäli tunnet onnellisuutta - vallitsevat hormonit suonissasi ovat dopamiini ja oksitosiini. Ajatuksesi ja aivoihisi kehittynyt muistijärjestelmä antavat kehollesi tiedon, mitä hormonia ajatuksesi ja kokemuksesi vastaavat - ja aivolisäke ohjeistaa hormonaaliset keskuksesi toimittamaan näitä hormoneja kehoosi. Lopputulemana tunnet onnellisuutta. Mikäli taas ajattelet mitä tahansa negatiivista tai stressaavaa ajatusta, aivosi järjestävät suoniisi adrenaliini- ja kortisolicoctailin. Näin pystyt tuntemaan pelkoa ja stressiä. Mutta, meditaatiossa, ja varsinkin kehon korjaamista tavoittelevissa meditaatioissa opetellaan luomaan mahdollisimman "sydäntä läikähdyttäviä" ajatuksia ja tunteita - ja näin ohjelmoidaan ja autetaan kehon korjausaineita etsiytymään korjausta kaipaaviin osiin. Kehosi kyllä tietää, mitkä osat sinussa tarvitsevat hyviä hormonejasi. Yksikään hyvä tuottamasi hormoniannos ei mene hukkaan, vaan kehosi ohjaa ne juuri oikeisiin paikkoihin.


Niin.. Ei minulla ole muuta sanottavaa meditaatioiden tarkoituksesta. Jokainen rakentaa itse oman meditatiivisen maailmansa. Toki, olen koulutukseltani Kliininen Hypnoterapeutti, joten työhöni kuuluu positiivisten kehoitusten luominen. Meditatiivisessa tilassa näiden kehoitusten vastaanottaminen parantaa alitajuntaa ja sitä kautta omaa ajatusmaailmaa. Joten, tottakai luon positiivista ympäristöä ja annan elämänlaatua parantavia suggestioita meditaatioissani. Jokainen rentoutumisen tila nimittäin kannattaa käyttää hyväksi. Koulutukseni ja kokemusteni myötä suosittelen myös olemaan tarkkana tässä sekavassa Mindfullness-maailmassa. Kannattaa siis tutkailla netistä löytyvien meditaatioiden alkuperää ja toteuttajaa ennenkuin lähtee mihinkään mukaan. Alitajunta on herkkä ja kovin vastaanottavainen, nimenomaan rentoutuneissa tiloissa. Kriittisyys on hyvä asia.


Meditaatio ja syvien tilojen löytäminen ei kuitenkaan ole helppoa. Se pitää opetella! Terapiaa tehdessäni minä rentoutan asiakkaan, ja nuo syvät tilat ovat tuolloin helposti saavutettavissa. Mutta yksin kotona se ei olekaan helppoa. Oven takana häämöttävät koko maailma miljoonine tapahtumineen. On koronat ja uutiset ja ihmiset ja työasiat ja pyykit ja mitä näitä nyt on...Meditaatiota voi siis harrastaa kuka tahansa, henkisellä uskomusjärjestelmällä tai ilman. Ei ole väliä, uskooko joku jumalaan tai ei. Sillä uskonnosta tai ateismista huolimatta, keho joka tapauksessa toimii meillä kaikilla samalla tavoin. Minulla ei ole mitään tarvetta istuttaa omaa uskomusjärjestelmääni keneenkään muuhun. Mutta varmastikin tiedät minun olevan jatkuvalla syötöllä ihmeissäni elämän ihmeellisyydestä aivan silmiemme edessä, niin varmastikin saatan näistä aiheista puhua. Jumalan olemassaolo tai puuttuminen on jokaisen oma asia. Kuka meistä tietää, mikä tässä maailmassa on totta, ties vaikka olisimme keskellä jotain uskomatonta virtuaalitodellisuutta. Minä ainakaan en tiedä mistä tässä elämässä on kysymys, ja niin kauan kuin se on minulle epäselvää - tulen tuottamaan "Hannan hajatelmia" hannamaisine kysymyksineen ja vastauksineen teemalla "Voisiko olla, että...?" Mutta, ihmisen järjestelmät ja ihmeet ihmisissä ja tässä maailmassa ovat mielenkiintoisia, ja väittäisinkin, että jokainen meditaatiosta kiinnostunut on myös elämästä kiinnostunut. Elämästä kiinnostuminen on viisasta, sillä - synnymme me uudelleen tai ei (minä en tiedä tästäkään totuutta) - meillä on vain tämä yksi mahdollisuus elää tämä elämä.


Annan sinulle vinkkejä meditoinnin opettelemiseen:


  1. Aivan tärkeintä on päättää, että haluatko meditoida hiljaisuudessa vai jonkun äänen ympäröimänä. Mikäli et halua jonkun toisen ihmisen luomaa maailmaa alitajuntaasi, mutta hiljaisuuskaan ei houkuttele, voit valita esimerkiksi aaltojen ääniä, tuulen suhinaa tai vesisadetta. Withlove-äänimaailma on yksi hyvä vaihtoehto, sillä tuolla nauhalla ei ole mitään suggestioita, vain ääniä. Voit hankkia tämän nauhan helposti tästä linkistä: https://www.withlove.fi/kauppa. Mikäli valitset hiljaisuuden, voisit kokeilla eristää muut äänet miellyttävän tuntuisilla kuulokkeilla. Näin poistat kuuloaistiltasi mahdollisuuden napata häiriötekijöitä ympäristöstäsi. Ympäristösi on kuitenkin olemassa koko ajan, joten voit myös kokeilla meditointia kuunnellen ensin tarkkaavaisesti ympäristöstäsi kuuluvia ääniä, ja sitten alkaa keskittyä pikkuhiljaa hengitykseesi ja kehoosi.

  2. Poista näköaistisi. Näköaistisi poistuu tottakai sulkemalla silmät, mutta valon kajastus tulee silti silmiisi luomiesi läpi. Päiväsaikaan se saattaa häiritä. Kokeile laittaa silmillesi huivi tai nukkumiseen käytettävät silmälaput, mikä vain tuntuu sinusta miellyttävältä. Mikäli sitten meditaation aikana alat näkemään värejä tms, niin tiedät, että se kaikki on aivojesi tuotantoa.

  3. Suosittelen ainakin aluksi istuma-asentoa. Istu jossain mukavasti siten, että kätesi voivat olla rentona joko sylissäsi tai vieressäsi. Huolehdi, että jalkasi ovat rentona missä asennossa tahansa, kuitenkin niin, etteivät ne puudu jos istut samassa asennossa 30-45 minuuttia.

  4. Aseta lempeän kuuloinen kello soimaan halutun ajan päästä kertomaan sinulle harjoitteesi päättymisestä.

  5. Huolehdi, että sinulla on lämmin ja hyvä olo. Ei puristavia vaatteita, ei kylmiä varpaita, eikä tietenkään liian kuuma.

  6. Varmista, että perheelläsi on ruokaa. He saattavat kuolla nälkään jos olet 45 minuuttia tavoittamattomissa.

Ja sitten vain annat mennä!


1. Kuuntele ympäristöäsi. Kuuntele hiljaisuutta. Kuuntele kaikkea, mitä saatat kuulla. Keskity siihen mitä kuulet. Kun olet tutustunut ympäristösi ääniin, unohda ne.


2. Kuuntele hengitystäsi. Kuuntele kuinka hengityksesi kulkee keuhkoissasi. Sisään ja ulos. tunne kuinka helppoa se on. Älä yritä säädellä hengitystäsi rauhallisemmaksi, vaan huomaa sen tapahtuvan. Hengitä juuri niinkuin kehosi haluaa sinun hengittävän. Voit tässä kohtaa muistaa sen ihmeellisen asian, että hengityksesi tavallaan tapahtuu sinulle, mutta tavallaan sinä kuitenkin teet sen. Kumpaa se on? Vietä hengityksesi kanssa niin pitkä aika, kuin haluat. Ei haittaa, vaikka koko aikasi menisi tähän. Hengityksesi on elämäsi.


3. Siirrä huomiosi käsiisi, sormiisi. Tunne kuinka verenkiertosi kulkee suonissasi. Tunnet kätesi, vaikka et niitä näe. Tunnet kätesi, vaikka et niitä käytäkään. Tunnet käsiesi olemassaolon. Siirrä huomiotasi yksi kohta kerrallaan jalkoihisi, reisiisi, lantioosi, vatsaasi, sydämeesi, kaulaasi, päähäsi, kasvoillesi päälaellesi. Tunne jokaista kohtaa yksi kerrallaan. Tunne kuinka jokainen kohta rentoutuu kohdistaessasi ajatuksesi siihen.


4. Kun koko kehosi on rentoutunut, ota esille haluamasi ajatus, ajatus, jota haluat mietiskellä. Keskity tähän asiaan ja tunnustele ajatuksiasi. Mitä ajatuksia sävyttää rauhan tunne? Tiedosta, että ajatuksesi ovat vain aivojesi tuotantoa. Palaa tuohon rauhan tunnetta tuottavaan ajatukseen aina muita tunteita herättäneiden ajatusten jälkeen. Tunne rauhaa koko kehollasi. Hymyile koko kehollasi. Meditointi on ihanaa.


5. Kellosi soidessa, anna tietoisen mielesi palata kehoosi. Liikuttele hellästi käsiäsi ja jalkojasi. Anna kehosi herätä pikkuhiljaa takaisin tähän maailmaan.


6. Nouse ylös rauhassa, vedä syvään henkeä - ja mene pelastamaan perheesi.


GYM kursseilla opettelemme ja kokeilemme laajan valikoiman erilaisia meditaatiotapoja. Saat mukaasi monta erilaista nauhoitetta, joiden avulla kotona meditointi on helpompaa. On myös huomattavasti helpompaa mennä meditatiiviseen, syvään tilaan, jos jo tietää miltä se tuntuu. Kurssilla siis teemme harjoitteet kauniissa ja mukavassa ympäristössä, joten saat varmasti hyviä ja opettavaisia kokemuksia kotiin vietäväksi. Kalenteria päivitetään mahdollisimman pian!


Pidetään itsestämme huolta. Rakennetaan itsellemme sellainen elämä, joka tyydyttää meidät hyvillä asioilla, rakkaudella, rauhalla, jännityksellä ja draamalla. Ilolla ja surulla, voitoilla ja häviöillä. Eletään mielenkiintoinen elämä, jota voimme vanhana mummona muistella ja jälkipolville jakaa. Annetaan kehollemme mahdollisuus kantaa meitä paikasta toiseen, kuljettaa kokemuksiin, mahdollisimman terveenä ja vahvana. Annetaan mielemme pysyä positiivisena ja ihmeltellään maailmaa lapsen silmin. Ollaan lapsellisia. Hullutellaan. Rauhoitutaan.


Rakastellaan elämää.


With Love,

Hanna


34 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page