top of page

Koronakeskustelu - kiihdyttääkö?

Päivitetty: 12. lokak. 2020

Tervetuloa koronaviidakkoon!

Korona-ahdistus, korona-arki, koronakäyttäytyminen - korona sitä ja tätä - ja sitä sun tätä..


Oman mielipiteen muodostaminen Covid-19 viruksen olemassaolon suhteen on haasteellista, koska me kaikki katsomme asiaa eri suunnasta ja eri ”tasolta”. Ja mikäli tunnet ahdistusta, tämä on se syy.

Tarkastelen tässä artikkelissa erilaisia näkökulmia, joista uskon sinunkin ottavan osasen itsellesi, jokaisesta. Mikäli juuri sinä et, niin todella moni muu kyllä ottaa. Joten ehkä kirjoitukseni antaa sinulle voimaa ja lisää ymmärrystäsi ja suvaitsevaisuuttasi ihmisten reaktioiden erilaisuuteen.

1. Henkilötasoa - rakas ihmiseni, läheiseni, riskiryhmäläinen, minä itse

Kun katson koronaa henkilötasolla, kuvitellen sairastumisen tai jopa kuoleman kohtaavan läheiseni tai itseni, mieleni ja kehoni valtaa pelko. Nähdessäni mielikuvissani itseni aiheuttavan tartuttamalla oman äidin tai isän sairastumisen, mieleni haluaa kuljettaa kehoni heistä poispäin. Mieleni haluaa kaikkien muidenkin pysyvän poissa heidän läheisyydestään. Ja mikäli heidän nyt on aivan pakko joku tavata, niin suojaukset ja testaukset tulee olla tehtynä ja toteutettuna. Nähdessäni mielikuvissani itseni sairastuneena, matkalla kohti mahdollista kuolemaa, tunnen sydämessäni menetyksen läheisistäni, lapsistani, lapsenlapsistani, ystävistäni. Nähdessäni itseni sairastuneena, näen itseni kamppailevan kivuissa ja tuskissa. Nämä mielikuvat saavat minut välttelemään ympäristöäni.


Vaikka nämä mielikuvat saavat minut välttelemään ympäristöäni, rakkaus läheisiäni kohtaan saa minut uskottelemaan itselleni, että ne rakkaimmat eivät olisi minulle mikään riski, enkä minä itse olisi heille riski - vaan ne toiset, koko muu maailma. Muodostan näin itseni ympärille täysin perusteettoman turvalliselle tuntuvan kuplan, jonka sisältä minun on helpompi elää elämää.


Todennäköisesti asettaudun itse entiseen elämääni verrattuna pienen pieneen ympäristöön, aktiivisuuteni laskee, vietän enemmän ja enemmän aikaa oman pääni sisällä, ilman virikkeitä, lukuunottamatta jokapäiväisiä uutisia koronasta. Omat ajatukseni saattavat kuljettaa minua tilaan, jossa en enää ymmärrä niitä ihmisiä, jotka toimivat toisin kuin minä itse.

2. Lähiympäristöä - työpaikkani, kouluni, sosiaaliset kontaktini

Kun katson koronaa työpaikkani ja sosiaalisten kontaktieni kautta, joudun kohtaamaan valtaisan ristiriidan.

"Haluan säilyttää työpaikkani, mutta en halua mennä sinne."

"Haluan säilyttää toimeentuloni, perusturvallisuuteni, mutta en halua mennä töihin."

Ja koska perheeni toimeentulo, ruoka ja vaatetus, oma koti, kaikki riippuu minun palkastani, menen kuitenkin. Joku yrittäjä saattaa valita suomalaisen perusturvan, sulkea toimeentulonsa lähteen ja valita sosiaalihuollon ja tuet ja heittäytyy työttömäksi. Kaikki etätyöskentelyyn tai etäopiskeluun kykenevät siirtyvät tekemään töitä kotoa. Onko se meille hyväksi, aika näyttää. Joka tapauksessa, työpaikat ovat vähentyneet olemassa olevilla aloilla, monet yritykset ja yrittäjät ovat vaikeassa tilanteessa.


"Haluan säilyttää harrastukseni, mutta en halua mennä sinne." Lopetan kaikki harrastukseni ja toteutan itseäni kotoa käsin. Tai jos menen punttisalille, en kerro siitä kenellekään. Sillä se hävettää. Aina löytyy joku, joka tuomitsee käymiseni salilla. Ja hmm.. pelottaakin vähän. Korona saattoi olla siellä juuri silloin kun kävin. Muistinkohan desinfioida kaikki laitteet..? Kävinkö kuitenkin liian lähellä jotakuta toista asiakasta?


Kaupassa käyminenkin aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Kävikö joku maskiton liian lähellä minua? Koskinko johonkin tuotteeseen, mitä en sitten valinnutkaan? Oliko valitsemiini omenoihin koskenut joku minua ennen? Muistinko turvavälit? Käynkö kaupassa liian usein? Pitäisikö yrittää käydä kaupassa harvemmin? Missä kaupassa on vastuullisin henkilökunta ja vastuullisimmat asiakkaat? Pitäisikö taas alkaa tilaamaan ruuat kotiin?


"Haluan elää elämää, toteuttaa mieltäni piristäviä ja hoitavia asioita. En pysty tekemään sitä yksin." Kyllä, luonto on kaunis ja ihana. Voin lähteä kävelylle. Mutta, kävelylläkin voin tiedostaa koko ajan kaipuuni entiseen. Ravintolat, hyvä ruoka ja juoma, ystävät, tutut, harrastukset, rakkaus. Saatan tuntea itseni jo jakomielitautiseksi, sillä tiedän, että elämä ei ole elämisen arvoista, ellei voi toteuttaa mielihalujaan, nautintoa. Ja sitten tulee se päivä, kun ajatukset kulkevatkin näin: "No, minun on pakko käydä töissä ja kaupassa. Niin miksen voisi mennä joogaankin?" Ja joogaharrastus alkaa taas. Syyllisyydestä huolimatta.


Kaikki sosiaalinen kanssakäyminen aiheuttaa syyllisyyttä. Olen syyllinen.

3. Kansallista näkökulmaa - kotimaani infrastruktuuri, eettisyys, talous

Voin katsoa koronaa kansallisella tasolla. Voin vain katsella Suomen päättäjien ja viranomaisten toimintaa, eikä minulla ei ole mitään vaikutusvaltaa mihinkään päätökseen tai rajoitukseen. Toisaalta, toivonkin valtiovallan tekevän nuo suositukset ja rajoitukset puolestani, sillä en halua tehdä näitä päätöksiä itse. Sillä, jos menen ravintolaan syömään, astun maailmaan, josta en tiedä, ja jossa korona saattaa vaania. Kerjään verta nenästäni. Mutta kun.. minun tekee mieli käydä ravintolassa, rakastan sitä! Ja vaikka rakastan ravintolassa käymistä, en ehkä tee niin, sillä riskeeraan sillä turvallisen kuplan, jonka olen ympäristöstäni kehittänyt. Ja kun sitten haluni mennä ravintolaan kasvaa suuremmaksi kuin pelkoni saada korona, levittää sitä - ja lopulta teen sen, tunnen taas syyllisyyttä. Kohta 1 nostaa päätään ja rakkaimmat ihmiseni ehkä kuolevat, koska kävin ravintolassa. Työnnän tuon ajatuksen pois, sillä kohta 2 on minulle myös tärkeä. Minun täytyy saada elää. Kohta 3 on myös tärkeä, Suomen ja yritysten täytyy toimia. Selitän ravintolakäyntini yrittäjyyden tukemisena. Selitän kaupassa, joogassa ja punttisalilla käymisenkin taloudellisilla aspekteilla. Tuomitsen Ruotsin koronamallin epäeettisenä, mutta kuitenkin haluaisin elää - ja hetkittäin elänkin sen mukaan. Ja jos en elä, niin pysyn kuplassani ja pelkoni suodattaa elämästäni sosiaaliset kontaktit minimiin.

Olen yksin.


Suomen sosiaaliturva antaa minulle mahdollisuuden - ja määrääkin minut - olemaan pois töistä. Ei ole minun päänsärkyni, mikäli joudun sairaslomalle odottelemaan koronatestiä. Mutta onko se? Kyllä se on. Se vaan on. Sillä jokainen sairaspoissaolo vaikuttaa yhteiskuntamme toimintaan tekemättä jääneenä työnä ja maksettuna korvauksena. Kuinka kauan työttömyyttä ja sairastamista tukeva järjestelmämme kestää koronaepäilyksiä, joista yli 95% ovat vääriä? Järjestelmämme on loistava "normaalioloissa", mutta kestääkö se koronan? Säilyvätkö työpaikat? Velkaantuuko valtiomme toimintakyvyttömäksi asti näistä toimenpiteistä?


Kuinka paljon korona muuttaa talousrakennettamme? Koulutusjärjestelmäämme? Näemme jo nyt monien alojen jäävän koronan jalkoihin, ja kaikkien näiden työttömiksi jäävien ihmisten tulee löytää itselleen uutta tekemistä toimeentulonsa saamiseksi. Sillä vaikka järjestelmämme takaa minimitoimeentulon kaikille (näin ainakin haluaisin uskoa), niin ihmiselle on useinmiten kestämätöntä olla "viraton". Mitkä alat olisivat tulevaisuuden aloja? Mihin suuntaan kannattaa alkaa katselemaan, mikäli korona vei perusturvallisuuden? Tukeeko koulutusjärjestelmämme tulevaisuuttamme? Vai onko tulevaisuus yritysten innovaatioiden varassa? Onko korona tai joku muu tuleva virus arkipäiväämme, ja miltä tulevaisuutemme sitten näyttää? Minkälaiset innovaatiot auttaisivat elämän toteuttamista tarpeineen ja tunteineen? Mitä hyvää voisimme saada koronasta? Onko infrastruktuurissamme jotain, josta voisimme luopua? Tai voisimme järjestää jollain muulla tavalla? Työn toteuttaminen ja opiskelu ovat jo muuttuneet radikaalisti. Entä esimerkiksi ylioppilaskirjoitukset? Voisiko ne järjestää jotenkin toisin? Ovatko ne edes tarpeelliset, sillä oppilaita arvioidaan pitkin koulutusta? Onko tarpeellista antaa oppilaalle kaksi arvosanaa? Matematiikasta päästötodistukseen numero 9 ja sitten paineen alla suoritetusta kokeesta C? Kumpi arvosanoista on totta? Onko meillä jotain muuta mahdollisesti tarpeetonta tai "ei välttämätöntä"? Koronasta saattaa löytyä jotain hyvääkin kaikenlaiselle byrokratialle ja työn toteuttamiselle - onhan jo nähty ehdotelmaa 6 tunnin työpäivällekin.


Korona on vaikuttanut jokaisen maan politiikkaan. Korona on yksi aseista, kun puolueiden suosiosta taistellaan. Korona on aseena, kun keskustelemme tasa-arvosta. Korona on aseena vallan valtikkaa tavoitteleville. Korona on muuttunut turvallisuuden symboliksi. Koronan vuoksi toteutetaan hankintoja, ostoja, tutkimuksia. Kaikki tämä maksaa rahaa. Yhteiskuntamme yleismaailmalliset mielipiteet muuttuvat koronan vuoksi. Käsityksemme muista maista ja niiden kansalaisista muuttuvat. Media sekoittaa pakkaa järjestelmällisesti hakiessaan myyviä lööppejä.

4. Globaalia näkökulmaa

Pandemia tarkoittaa maailmanlaajuista epidemiaa. Haluaisin kysyä sinulta, että tiedätkö kaikki maailman maat? Kirjoita lista kaikista maista, mitkä tiedät. Montako maata tulee listallesi?

YK:n jäsenmaita on 193, katso siis vastaus tästä linkistä. Tiedätkö kaikkien maailman maiden ihmisten elämistä? Minkälainen on koko maailman 7 miljardin ihmisen maailman kuva, elinolotila, tulotaso, koko maapallomme ihmisyyden kuva? Tiedätkö koronaviruspandemian tilanteen kaikissa maailman maissa? Se tieto, mitä me tavalliset tallaajat saamme, on median käsissä. Keskiössä pyörivät Suomen uutisten lisäksi tietysti Eurooppa, erityisesti Ruotsi, Britit, Espanja ja Saksa. USA ja Trump ovat valloittaneet median tietysti tulevien USA:n presidentinvaalien vuoksi ja osin hullunkurisuudellaan. Trump on leimattu maailmanlaajuisesti hulluksi, ja tuo kuva saattaa hyvinkin olla totta. Toisaalta - mikäli hän ei KOSKAAN olisi sanonut tai tiennyt mitään, niin tuskin hänestä olisi tullut presidenttikään. Kiina ja Wuhan (btw. käsi ylös kuka oli kuullut kaupungista, nimeltä Wuhan ennen tätä pandemiaa?!) olivat keskiössä pandemian alussa "kaiken pahan alkuna". WHO on antanut lausuntoja ja seissyt pandemian julistajana ja koko maailman ohjeistajana. Pelleksi leimatun Trumpin vetäytyminen WHO:n rahoittajista upposi meihin kaikkiin juurikin sellaisena kuin Trumpin mainekin on meille tarjoiltu. Oliko se järkisyistä tehty toimenpide? Oliko se vain Trumpin hulluutta? Vai oliko hänellä kenties joku peruste, joka olisi ollut järkevä? Tällainen rahoituksen pois vetäminen WHO:lta oli käytännössä Trumpilta pelkästään poliittinen kannanotto, sillä rahaahan tuolta tasolta tuskin puuttuu. WHO:n toimintaa voisi krititsoida täältä Suomestakin asti. Nimittäin, Suomen hallitus ja STM ovat seuranneet WHO:n kantaa hyvinkin tiiviisti. Jopa THL:stä kuulimme soraääniä maskisuositusten linjauksista, jotka Suomen hallitus ja STM linjasivat pandemian alussa. Tämä linjaus oli yhteneväinen WHO:n suosituksiin maskien käytöstä. Joten, jos Krista Kiurua ja Sanna Marinia nyt syytetään kansalle valehtelusta, niin katseen saa kääntää WHO:n suuntaan ja suomalaisten hyväuskoisuuteen jopa hallitustasolla.


Globaali maailmankuvamme ja kuvamme viruksen vaarallisuudesta, sen aiheuttamista kriiseistä ja sairaanhoidon kestävyydestä saattaa olla hyvinkin vääristynyt. Ensimmäiset eurooppalaiset, dramaattiset uutiset tulivat Italian pieniltä paikkakunnilta, jotka eivät olleet mitenkään varautuneet tarttuvan viruksen hoitoon. Dokumenttia Kiinasta, housut nilkoissa yllätetystä Wuhanista, näytettiin televisiossa useita kertoja. Pelko nousi valtaviin mittoihin joka puolella maailmaa, myös meillä. Media unohti kertoa sen, että mikäli ensimmäinen virustartuntarypäs olisi tullut ilmi Suomessa, puhuisimme mistä tahansa noin 3000 asukkaan kunnasta ja todennäköisesti sen terveyskeskuksesta. Ja sitten seuraavaksi puhuttaisiin varmaankin noin 25.000 asukkaan kunnan terveyskeskuksesta. Suomessa ei kaikissa näin pienissä kaupungeissa tai kunnissa ole edes sairaalaa. Miten paljon tämä tieto muuttaa kuvaasi Pohjois-italian draamasta? Minkälaisia olisivat olleet uutiset, mikäli Italia olisi osannut varautua tilanteeseen? Kouluttaa terveysalan henkilökunta ennen ensimmäistä tartuntaa? Hankkia suojavarustusta riittävästi? Että kaikki italialaiset olisivat ymmärtäneet edes tehostaa käsien pesua?


Testien tehoista ja varmuudesta kiistellään.

Lääkehoitojen tehoista kiistellään.

Covid-19-virustartunnan luonteesta kiistellään, hengitys- vai verenkiertoinfektio?

Oireista kiistellään. Vieläkin.

Testaukset versus populaatio/ajanjakso/epidemian vaihe-informaatiota ei ole olemassakaan.

Kuolinsyiden raportoinnit vaihtelevat maittain.


Tilastot ovat siis kaikissa maissa erilaiset ja siten täysin vertailukelvottomat. Illuusioita.


Ja kaiken päälle - media harhaanjohtaa meitä pöyristyttävällä ja tekaistuilla lööpeillään saadakseen lukijoita.


Haluaisin pointata, että: Meillä ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia luoda realistista kuvaa kotimaamme, saati globaalia kuvaa Covid-19 pandemiasta. Oma käsityksemme perustuu vain ja ainoastaan lukemiimme artikkeleihin, omaan uskomusjärjestelmäämme artikkeleiden tuottajien vakuuttavuudesta ja valitsemiemme medioiden valitsemista sisällöistä. Ilmaisia lounaita ei ole. Median tuottamien ja julkaisemien artikkeleiden sisältöihin vaikuttavia elementtejä ovat mm. myyntiluvut, politiikka, valta, raha, ahneus, järjestelmien ja johtajiksi äänestettyjen tai julistautuneiden vakuuttavuus, enemmistön kovimmat äänet. Nämä kaikki elementit ovat loppujen lopuksi yhtä kuin ihmisyys. Ihmisyys vain on sellaista. Yksilöinä meitä ohjaavat omat piilotetut motiivit ja toisaalta - kaiken tekemisemme takana on hyvä tarkoitus. Mutta kenen hyvä? Oma hyvä, vai itselle tärkeän ryhmittymän hyvä? Koko maailman hyvä?


Informaatio, mitä olet saanut, on uskon asia. Emme voi kantaamme perustellessa mennä edes tieteen taakse, sillä vastakkaisia tutkimustuloksia on vaikka kuinka paljon, koskien mm. maskien hyötyjä ja haittoja, PCR-testin luotettavuutta, lääkkeiden toimivuutta jne jne.

Kuljemme kaikki täydellisessä illuusiossa, tukeutuen illuusioita luoviin omaa kantaansa julistaviin artikkeleihin ja tahoihin.


Totuutta on mahdotonta löytää tästä draamaksi luokiteltavasta poliittisluontoisesta näytelmästä, jonka tulisi olla aivan jotain muuta.


5. Luonnon näkökulmaa

Mitä tarkoittaa luonto? Mikä on luonto? Luonto on yhtäkuin kaikki elävät olennot tällä pallolla. Kaikki olennot haluavat elää ja olla itselleen parhaissa olosuhteissa. Kasvit valtaavat elintilaa jatkuvasti toinen toisiltaan. Eläimet syövät kasveja ja toinen toisiaan. Pienemmät ötökät huolehtivat maaperästä ja kadottavat hirvien ruhot metsistä, niinkuin loppujen lopuksi meidät ihmisetkin. Luonto on valtavan suuri järjestelmä erilaisia eläviä olentoja. Luonto on yhtäkuin homeostaasi. Maapallo ja sen elämäntäyteinen luonto olentoineen on aina homeostaasissa. Me ihmiset vain kuvittelemme, että voisimme jotenkin älykkyydellämme kontrolloida luontoa ja erilaisten kasvi- ja eläinlajien olemassaoloa. Metsästämme joitain eläinlajeja sukupuuton partaalle ja koko ajan ajattelemme olevamme oikeutettuja siihen. Mutta emme ymmärrä tämän maapallon toimintaa riittävästi ollaksemme päättäviä olentoja. Sen sijaan, että näkisimme tämän uskomattoman monimutkaisen ja monimuotoisen järjestelmän kauneuden ja vaalisimme sitä, me vain kulutamme ja vahingoitamme sitä.


Meillä ihmisillä on oikeuksia. Meillä on oikeus yhtenä eläinlajina käyttää maapallon antimia ravintonamme, niinkuin muutkin eläimet ja kasvit tekevät. Meillä on oikeus ottaa meille tarpeellinen elintila, oikeus rakentaa itsellemme koti, paikka asua. Jokainen elävä olento haluaa itselleen kodin. Alan Wattsin kysymys: "Miten ampiaisen rakentama pesä eroaa ihmisen rakentamasta kodista?" Molemmat ovat osa luontoa ja ovat tämän maailman olentojen tekemiä rakennelmia.


Virukset ovat luonnossa yksi meidän muiden joukossa. Omana osanaan toteuttamassa tätä homeostaasia. Mikäli meillä on oikeuksia, niin onko viruksilla oikeuksia? Me ihmiset toivottavasti osaisimme rakentaa itsellemme kodin kunnioittaen ympäristöämme. Kunnioittaako ampiainen ympäristöään, kun se rakentaa kodin? Kunnioittaako virus ympäristöään, kun se löytää asuinsijan? Ei, eläinmaailma toimii henkiinjäämisen ehdoilla. Kasvit ja eläimet etsivät itselleen kodin sieltä, mistä ne sen vain saavat. Toki, eläin- ja kasvimaailma ottavat elintilansa, mutta eivät muuta. Ihminen on kaikista maan päällä olevista olennoista ainoa, joka kykenee tietoiseen ajatteluun vaistojensa ulkopuolelle, joten.. Vastuutakin olisi toivottavaa kantaa.


Mutta takaisin koronaan. Korona on virus, joka on yksi osanen tätä homeostaasia, ja ilmeisesti sillä on paikkansa. Se ei välttämättä ole tuhoamassa ihmiskuntaa, vaikka median hälytysäänet saattaisivatkin antaa sellaista viestiä. Koronahan ei ole ainoa virus täällä. Uusia tulee, koronan jälkeenkin. Niin, miten homeostaasin kannalta.. Luonto ei tee virheitä. Ihminen tekee. Joten, mitä tapahtuu, kun luontoon ilmestyy uusi virus? Olemme ymmärtääkseni todenneet, että influenssan sairastaneilla, tai jonkin aiemman koronaviruksen sairastaneilla saattaisi olla jonkinlainen vastusutuskyky Covid-19:a vastaan. Hmm.. Ehkä viruksilla on tarkoituksensa?

Ehkä virusten tehtävänä on antaa meille vastustuskykyä? Tai pitää ihmiskunnan määrä maapallolle sopivana? Vähentää tätä jo valtavaa määrää ihmisiä. Koronavirus on kuitenkin siinä mielessä ystävällinen, että se pääsääntöisesti iskee heikkoihin yksilöihin - niinkuin luonto yleensä tekee. Sillä, heikoimmat häviävät elämän taistelun. Eläinkunta laskee yleensä heikkoihin myös pienet ja hennot eläinvauvat. Korona ei lapsiin juuri koske, joten aika kiltti virus, siinä mielessä. Tarttuvuus on suurinta tietysti niillä alueilla, missä ihmisiä on eniten ja paljon samassa ryppäässä. Ehkä luonto vain tekeekin työtään ja pyrkii ratkaisemaan ylikansoittumista, tätä liian suurta ihmisten määrää. Tätä liian suurta populaatiota, jonka ylläpitämiseksi tarvitsemme tehtaita, logistisia ratkaisuja, valtavaa saastemäärää, jolle ei loppua näy. Ehkä koronavirus onkin täällä vahvistamassa meitä tulevaisuutta varten. Tai kehottamassa meitä asumaan väljemmin, lähempänä luontoa. Voisiko olla, että koronavirus onkin vain osa meitä?


Osa luontoa?


Ja taas saan tuntea syyllisyyttä, mikäli katson koronaa luonnon silmin, unohtaen rakkaat ihmiset yksilöinä.


6. Tietoisuuden näkökulmaa


Mitä tarkoittaa tietoisuus? Mitä tämä maailma on? Sillä, tätä maailmaa ulkopuolellamme ei ole, vaan kaikki tämä tapahtuu päämme sisäpuolella. Kuvittelemme näkevämme ja kuulevamme asioita, mutta kaikki tuo tapahtuu vain päämme sisällä. Kuvittelemme koskevamme ja tuntevamme asioita, mutta kaikki aistimuksemme tapahtuvat vain päämme sisällä. Me emme tiedä, mitä me aistimme, sillä kehomme toimii vain tietoisuutemme vastaanottimena. Tulkitsemme asioita yksilöinä, erillisinä tietoisuuksina. On kuitenkin olemassa todisteita ihmiskunnan yhteisestä tietoisuudesta.


Donald Hoffman ja monet muut tiedemiehet ovat todenneet, että me emme pelkästään aisti asioita ulkopuoleltamme - vaan oikeammin - me luomme tämän fyysisen maailman ympärillemme. Kun esimerkiksi puhutaan ihmisen näöstä, niin on faktaa, että aivojen käyttämä kapasiteetti kertoo aivan jostain muusta, kuin vain näkemisestä ja tulkitsemisesta. Olemme jo kauan sitten rakentaneet kameroita, joiden muistikapasiteetti on minimaalinen verrattuna siihen aivojen kapasiteettiin, jota ihminen katseellaan käyttää. Ihmisen silmät eivät ole kuin kamera. Me luomme ympärillämme olevan maailman silmillämme, ja kaikilla muillakin aisteillamme.


Meitä itseämme ei myöskään ole olemassakaan. Me kaikki ihmiset ja kaikenkarvaiset olennot, kaikki materia, mitä maa päällään kantaa - on tyhjää täynnä. Kyllä, olemme olemaassa fyysiseessä olomuodossa, tai ainakin aisteillamme tulkitsemme niin. Mutta tiede ei ole vielä löytänyt materiaa. Mistään.


Luommeko me toinen toisemme? Kun yksi kuolee, muut jäävät. Ja jatkavat luomistyötään. Uusia olentoja syntyy jatkuvasti. Ihmisiä, eläimiä, kasveja, viruksia. Luommeko me tämän todellisuuden yhdessä? Luommeko me myös kaikki tapahtumat ympärillämme? Olemmeko me siis luoneet tämän homeostaasin ja Covid-19:n?


On muutama kysymys, mitkä ovat aina ihmetyttäneet minua. Miten on mahdollista, että monet futuristiset elokuvat ikäänkuin ennustavat tulevaa, hyvinkin tarkasti? Miten on mahdollista, että keksijöillä on aivan todellinen ongelma patenttien rekisteröimisessä. Nimittäin, useimmiten kovin moni on keksinyt saman keksinnön yhtäaikaa - ja vain yksi voi saada patentin. Miten on mahdollista, että heti kun joku onnistuu jossain asiassa, mihin kukaan ei ole ennen kyennyt, onnistujia löytyy saman tien vaikka kuinka paljon. Tekeekö ihmisten tietoisuus tätä elämää ja tapahtumia? Olemmeko me itse vastuussa virusten olemassaolosta? Jos annamme mielikuvituksemme lentää, niin muuttuuko maailma mielenkiintoisemmaksi jännitysnäytelmäksi? Ovatko alitajuntamme vastuussa tästä maailmastamme?


7. Aivojen toimintaa, ihmisyys

Tiedämme aivojen toiminnasta kovin vähän, mutta se on varmaa, että kukaan ihminen ei pysty kasvamaan normaaliksi, elämässä pärjääväksi ihmiseksi ilman muita ihmisiä. Ihminen on laumaolento. Mikäli joku lapsi olisi jonkun muun olennon kasvattama kuin ihmisen, hänestä ei tulisi ihmistä. Keholtaan tottakai, mutta mieleltään? Ei. Tiedämme mitä tapahtuu lapselle, jota kukaan ei halaa. Lapselle, jota kukaan ei ole koskaan katsonut. Heille ei kehity minuutta, ei käsitystä itsestä. Ei mitään sellaista, mikä viestisi heille heidän olemassaolostaan. Joten, ihminen tarvitsee ympärilleen toisia aivoja. Resonoimaan ja antamaan suggestioita ja vastauksia. Muutoin me emme rakennu kokonaiseksi olennoksi. "Vain" vaikean lapsuuden elänyt ihminen on kuitenkin saanut ymmärryksen siitä, että hän on olemassa. Ja hänellä on mahdollisuus korjata tietoisuuteensa tulleita haavoja ja traumoja jatkaessaan elämäänsä. Hänellä on mahdollisuus tulla osaksi yhteisöä, sillä hän on saanut suggestioita ja kokemuksia omasta itsestään. Syntymästään asti yksinäinen lapsi ei saa mahdollisuutta olla osa tätä maailmaa. Meillä täytyy olla joku peili, tullaksemme ihmiseksi.


Korona on aiheuttanut varmastikin paljon yksinäisyyttä ja eristystä. Ihmisellä - aikuisellakin - joka jää yksin, ei ole tätä peiliä. Yksinäisellä ei ole peiliä toisista ihmisistä, välittämisestä, kuulumisesta johonkin, ei tunnepeiliä, ei fyysistä peiliä. Yksinäinen ihminen ei oikeastaan ole olemassa. Yksinäisyys vahingoittaa ihmistä, ellei hän itse ole jotenkin erakko luonteeltaan. Korona on erottanut pariskuntia, erottanut perheitä vaikeissa tilanteissa. Korona on jättänyt monia ihmisiä eriasteisesti ja myös totaalisen yksin,


Ihmisen aivot eivät toimi normaalisti totaalisessa yksinäisyydessä.


Voisin jatkaa tätä listaa loputtomiin. Voisin myös kirjoittaa jokaisen otsikon alle lisää, lisää, lisää sanoja. Karsin otsikoista pois jo muutaman, sillä en yksinkertaisesti jaksa enää kirjoittaa. Koronavirus Covid-19 on saanut maailman sekaisin. Järkevätkin ihmiset ovat sekaisin. Mielipiteet voimistuvat ja äänet nousevat. Pelko tekee sellaista. Tämä pelko ja alusta asti mukana kulkeneet salaliittoteoriaväitteet ovat saaneet jalansijaa ihmisten keskuudessa. Muistamme ehkä tosielämästä Wikileaksin, joten aika pitkälti voisimme sanoa "kaiken olevan mahdollista". Koronan myötä meillä on edessämme - meillä kaikilla - mielipiteen muodostus mm. seuraaviin asioihin: 5G, tulevat rokotteet, mikrosirut, yksityisyyden menettäminen, raha, valta, jne - mitä näitä nyt on..


Korona on saanut maailman sekaisin. Edestakaisin annetut ja vedetyt sanat saavat ihmiset epäileviksi. Syyllisyys teoistamme ja ajatuksistamme, uhmatessamme koronaa olemalla sosiaalisia, varjostaa meitä kaikkia mielessämme, sydämessämme ja kehossamme, joka päivä. On todella haastavaa olla montaa eri mieltä samasta asiasta. Sellainen hajottaa ihmistä. Joten, muistathan olla armollinen itsellesi?! Ymmärrä, että kaikki nämä tässä mainitut aspektit vaikuttavat tietoisessa mielessäsi - ja vielä enemmän alitajunnassasi - pääsi sisäiseen maailmaan luomalla ristiriitaa sisimpääsi ja sitä kautta ahdistusta. Niin, eli mikäli olosi on stressaantuneempi kuin ennen, vaikka elämäntilanteesi ei olisikaan juuri muuttunut koronan vuoksi, niin toivon sinun tietävän, että maailma on muuttunut. Kuulet joka puolelta ympäriltäsi huutoja: "Minä olen oikeassa!"


Sinulle tutuksi tullut maailma on muuttunut.


Muista pysyä sinuna. Sinuna itsenäsi, eikä kenään muuna. Et halua olla pelon johdattelema sinä. Et halua olla jonkun toisen ääni. Olet sinä. Meditoi. Mietiskele. Kuuntele sisimpääsi. Rauhoita itsesi päivittäin. Rentoudu. Kuuntele musiikkia. Kuuntele sisäistä ääntäsi. Ole rohkeasti osa yhteistä tietoisuuttamme.


Osallistu keskusteluun, sillä ääntäsi ja mielipidettäsi tarvitaan. Pysy avoimena kaikille faktoille. Ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Tai - jos ahdistaa liikaa, sulje tv, some ja älylaitteesi. Lue uutiset vain kerran viikossa. Tai lopeta lukeminen kokonaan. Nauti kaikesta muusta. Maailmasta, elämästä. Korona ei karkaa minnekään, vaikka sinä karkaisitkin.


Haluaisin vielä kysyä..


Onko enemmistö aina oikeassa?

Vai voisiko joskus olla, että vähemmistössä joku olisikin oikeassa..?

Galileo Galilei oli.


With Love,

Hanna





67 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page