5G..??

Mitä 5G tarkoittaa? Ihmiskunnalle? Tai pikemminkin tälle maailmalle, jonka tiedämme tällaisena? Olen ollut aiheesta kiinnostunut jo jonkin aikaa ja kuunnellut erilaisia argumentteja puolesta ja vastaan. En itse ymmärrä aiheesta kovinkaan paljon, mutta se kiinnostaa kyllä, kovastikin. Ja aloitan nyt tässä käsityksestäni. Mikäli oma käsitykseni nyt on aivan väärillä linjoilla, niin mielelläni otan vastaan palautetta ja korjauksia! Olen nimittäin käyttänyt koko tämän päivän lukemalla artikkeleita ja tutkimustuloksia saamamme säteilyn vaaroista ja 5G:n hyödyistä - ja tietysti saanut näin tunteja ja tunteja sitä säteilyä kännykästäni - ja nyt aionkin ”superyksinkertaistaa” telekommunikaatioita Hannamaiseen tapaan..


Olen taannoin kysynyt monelta minua viisaammalta ihmiseltä, että "Selitä minulle, mikä on internet?" Kukaan ei ole sitä osannut selittää.. No, minä selitän.

Maapallomme, niinkuin me ihmiset ja eläimetkin olemme kaikki jotain värähtelyä. Koko tämä maailma perustuu siiheen asiaan, että ympäristössämme on erilaista elektromagneettista värähtelyä(säteilyä). Ja tämä värähtely absorboituu kaikkeen, missä on vettä. Tämä elektromagneettinen värähtely on suurelta osin näkymätöntä, mutta jollain tavalla nuo kaikki värähtelyt yhdessä mahdollistavat elämän olemassaolon. Vaikka emme siis näe niitä, me emme olisi olemassa ilman niitä. Näitä värähtelyjä on eri taajuuksilla, ja me ihmiset olemme löytäneet nuo taajuudet ja värähtelyt, ja evoluution huippuolentona olemme oppineet käyttämään niitä hyväksemme.


Elektromagneettista säteilyä ovat siis radioaallot, lämpösäteily, infrapunasäteily, näkyvä valo, ultraviolettisäteily, röntgensäteily ja gamma- eli ydinsäteily. Ionisoivat säteilyt eli gamma- ja röntgensäteilyt muuttavat kohteen atomien sähkövarauksia, joka voi olla vaarallista, varsinkin isoina annoksina. Lue aiheesta lisää tästä. Näitä kaikkia säteilyjä on maailmassamme, enemmän tai vähemmän, joka puolella. Nämä säteilyt siis kuuluvat luontoomme. Meillä ihmisilläkin on elektromagneettinen kenttä ympärillämme, niinkuin kaikilla elävillä olennoilla, joissa on vettä. Maapallon kaikki säteilyt vaikuttavat meihin, niinkuin omat ja läheisyydessämme olevien lajikumppanien elektromagneettiset kentätkin.

Aivan ensimmäinen askel maapallon elektromagneettisen ominaisuuden käyttämisessä oli sähkön keksiminen ja sen käyttöönotto. Lue tästä lisää. Sähkö ja informaatio kulki aluksi - ja paljolti vieläkin - johtoja pitkin.


Seuraava vaihe näiden värähtelyjen käyttöönottoon olivat radioaaltojen löytäminen. Mutta, nuo taajuudet siis olivat jo olemassa ennestään ja joku viisas sitten osasi valmistaa sekä lähettimen, että vastaanottimen, eli radion, jotka osasi virittäytyä samalle taajuudelle. Ja kaikki samalle taajuudelle tulijat kuulivat kaiken sen, mitä lähetin lähetti. Radiolaite toimii tietenkin sähköllä, mutta radiosta kuuluva informaatio, eli sisältö kulkee ilmassa, yhteisen reitin, eli radiotaajuuden ansiosta. Ehkä saatat muistaa 80-luvulta ”lällätimet”, eli LA-radiot autoissa! Ja vielä, mikäli olen ymmärtänyt oikein, niin informaation ilmassa kulkemiseen tarvitaan myös tuo veden olemassaolo. Televisio toimii samoin kuin radio, omalla taajuudellaan. Eli, näin yksinkertaistettuna kuvaisin näitä taajuuksia maailmassamme jo olemassa oleviksi vaikkapa... reiteiksi, joita voi käyttää kunhan osaa valmistaa siihen sopivan lähettimen ja vastaanottimen.


No entäs mikroaaltouuni? Mikroaaltouuni tuottaa mikroaaltoja eli elektromagneettista säteilyä, jonka taajuus on yleensä 2,45GHz. Tämän laitteen tarkoitus on lämmittää ruokaa. Kohteen tulee sisältää vettä, jotta lämmittäminen onnistuu. Mikroaaltouuni siis tuottaa magnetronin avulla eri suunnista kohdistuvan sähkökentän uunin sisälle, joka aiheuttaa ruuan sisältämien protonien ja elektronien liikkumisen, joka sitten taas aiheuttaa kohteen lämpenemisen.


No, tullaan sitten näihin 3G, 4G ja 5G-verkkoihin ja niiden toimintaan. Tuo kirjain "G" tarkoittaa btw sukupolvea (engl. generation). Nämä verkot toimivat siten, että: Tukiasemat - jotka mikroaaltouunin tavoin tuottavat säteilyä, muodostavat alueellisen verkon. Ne tuottavat säteilyä määrätyllä taajuudella, joka maapallolla on ollut jo ennestäänkin olemassa. Riippuen mistä G:stä on kysymys, tukiasemien etäisyys on ratkaiseva. Ja samoin myös niiden tuottamien radioaaltojen vahvuus. 4G verkon tukiasemat ovat olleet muutaman kilometrin välillä toisistaan, riippuen maastosta. Tulevan 5G:n tukiasemien välimatka tulee olemaan vain muutama sata metriä, koska tuleva 5G on aalloiltaan lyhyempiä, ja siksi ne kulkevat vain lyhyen matkaa. Jotta siis tiedonsiirto olisi jatkuvaa, niiden tulee olla lähellä toisiaan. 5G:stä luvataan entistä turvallisempaa teknologiaa, ja jollain tavalla se saattaa kuulostaakin siltä.


Internet on siis lähettimien ja vastaanottimien muodostama tietoverkko. Nämä lähettävät ja vastaanottavat tahot liittyvät tuohon tietoverkkoon määrätyllä protokollalla (ip-osoite) määrätyllä taajuudella olevan verkon (3G, 4G tai 5G) kautta. Näin minä sen määrittelisin.


Onko tuleva 5G-verkko sitten turvallinen? Tai ovatko muutkaan aiemmat, jo olemassa olevat verkot turvallisia? Näitä kysymyksiä on hyvä kysyä, sillä olemme varmasti kaikki nähneet miten kasvit ja puut voivat isojen sähkömastojen läheisyydessä. Ensinnäkin, 4G verkko ei ole katoamassa minnekään, sillä.. Osa 5G verkoista on rakennettu itsenäiseksi verkoksi laitteistoineen. Mutta osa tulee käyttämään vanhenevaa 4G verkkoa, lähettäen uutta taajuutta vanhan lisäksi. En tietenkään saanut lukemistani artikkeleista teknistä ymmärrystä em. aiheeseen, mutta ymmärrykseni on tällä hetkellä sellainen, että Kiina, joka on nyt edelläkävijä, on rakentanut kattavan 5G verkon, ja muu maailma on tässä teknologiassa jäänyt jälkeen. Niinkin paljon jälkeen, että he ovat ostajan roolissa. Muut maat voivat siis ostaa Kiinalta resurssit ja laitteet, tai tulla 5G:n maailmaan rakentamalla se jo olemassa olevan 4G:n verkon päälle omilla innovaatioillaan tai ostamalla esimerkiksi USA:sta. USA:n huoli tässä tilanteessa on tietoturvallisuus ja talous, sillä ilmeisesti ensimmäisenä markkinat vallannut maa on etulyöntiasemassa. Mainittakoon tässä, että Suomi oli ilmeisesti ensimmäinen maa tällä pallolla, joka oli totetuttanut kattavan 4G verkon, ja meistä seuraavana tuli USA. 5G on nyt sitten Kiinan "hallussa", olemmehan kuulleet spekulaatiot Covid-19 viruksen ja Wuhanin yhteydestä. Lue lisää 5G verkkojen rakentamisesta tästä linkistä.


Niin, tämän ymmärryksen mukaan, kaikkeen elämään kohdistuva säteilyn määrä tulee kasvamaan. Ja mikä ikävintä, me emme pysty tuntemaan sitä. Me emme pysty tuntemaan sitä, sillä aistimme eivät voi tuntea säteilyä. Koska meissä itsessä on myös elektromagneettinen kenttä, ja koska meissä on noin 70% vettä, me kuitenkin saatamme reagoida säteilyyn. Elektromagneettisuus on läsnä kaikessa elävässä, pitäen huolta kaikista sisäisistä järjestelmistämme, mukaan lukien hormonitoimintamme, unirytmimme, terveytemme. Ja kun nyt käytän tässä sanaa "me", en todellakaan tarkoita vain ihmistä, vaan aivan kaikkia eläviä olentoja. Lintuja, kaloja, nisäkkäitä, matelijoita, kukkia ja mehiläisiä. Olisi niin helppoa sanoa, että "Juu, nyt sataa ja kovin, täytyykin mennä suojaan." Mutta koska me emme tunne ilmassa kulkevaa säteilyä millään aistillamme, me voimme vain tarkkailla ympäristöä valveutuneena mahdollisista oireista. Tarkkailla meitä itseämme, ja muita olentoja ympärillämme. Me olemme sopeutuneet maapallon olosuhteisiin, myös saamaamme luonnolliseen säteilymäärään - tai ehkä jopa olemme olemassa sen ansiosta. Mutta olemme jo kauan, siitä lähtien kun telekommunikaatio alkoi, tuottaneet tänne maailmaamme ylimääräistä säteilyä - ehkä ilman riittävän vahvaa kritiikkiä suojellaksemme itseämme, eläin- ja kasvikuntaamme, tätä ympäristöämme.


Nyt yritän kerätä tähän muutamat "helmet", joita löysin. Jos sinulla on aikaa, niin tutustu. Jos ei, niin lue vain korostetut kohdat. Tai jos ei kiinnosta ollenkaan, niin hyppää suoraan tämän artikkelin lopussa oleviin "Hannan hajatelmiin"!


Tässä linkki loistavaan koosteeseen Intian tilanteesta, tosin hieman vanha jo, vuodelta 2013. Aiheena "Matkapuhelintornien ja langattomien laitteiden radiotaajuisen sähkömagneettisen kentän (RF-EMF) vaikutukset biosysteemiin ja ekosysteemiin"  S Sivani *, D Sudarsanam  Edistyneen eläintieteen ja biotekniikan laitos, Loyola College, Chennai, Tamil Nadu, Intia.

Mutta tästä löydät kaikenkattavaa tietoa siitä, miten kaikenlaiset verkot vaikuttavat luontoomme ja meihin itseemme. Artikkeli on englanniksi, joten Kopioi+Liitä ja teksti google-kääntäjään jos englannin kieli ei suju.


Tässä linkki tutkimukseen, jossa tutkittiin hyönteisten reagointia jo olemassa oleviin radiotaajuuksiin. Olet varmastikin kuullut huolia mehiläisten, luonnollemme erittäin tärkeiden pölyttäjien valtavasta vähenemisestä? Tässä saattaa olla vastaus. Mikäli et nyt halua lukea kokonaan pitkää ja englanninkielistä artikkelia, tässä suomennettu lopputulema:

Tutkimme absorboitua radiotaajuista sähkömagneettista tehoa neljässä eri todellisessa hyönteisessä 2–120 GHz: n taajuuden funktiona.  Mikro-CT-kuvantamista käytettiin realististen mallien saamiseksi todellisista hyönteisistä. Näille malleille osoitettiin kirjallisuudesta saatuja dielektrisiä parametreja ja niitä käytettiin rajallisten erojen aika-alueen simulaatioissa.  Kaikki hyönteiset osoittavat absorboidun tehon riippuvuude