top of page

Korona-aika on itsenäistymisen aikaa.

Olemme nyt olleet vuoden koronan keskellä. Uutisissa ei muusta puhutakaan, ja ihmiset ovat alkaneet asettumaan vastakkain. Vastuussa olevat henkilöt toistavat samaa nauhaa, etukäteen harjoiteltuja vastauksia ja lauseita. Totuus on kadonnut pelon viidakkoon. Epätoivo näyttäytyy katseista maskien takaa. Surullista seurattavaa. Median rooli korostuu päivittäisissä uutisissa omalla kannanotollaan, jonka tietenkin suurin osa ihmisistä ottaa omakseen. Pelko on ottanut otteensa meistä kaikista, ainakin jossain muodossa. Se kuristaa meitä otteessaan, painostaa ja ahdistaa joka suunnasta. Nyt on aika irroittautua kaikesta, ja tarkoitan ihan kaikesta!


Mitä pieni ihminen voi tehdä? Voimme aloittaa itsenäisen ajattelun kysymällä itseltämme kysymyksiä, joita emme valtamediassa näe. Ja sitten toimimalla omien arvojen mukaan, muut huomioon ottaen. Ymmärtäen ja rakastaen. Myötätunto on suuressa roolissa tässä hetkessä, kun katsomme tulevaisuuteen.


Tässä sinulle pieni harjoite. Kokeile. Lue kappale tai kysymys kerrallaan. Sinulla on aivan loistava mielikuvitus, anna sen lentää ja toteuttaa näkymiään!


1. "Sulje mediat ja tapahtumat ympäristöstäsi. Istu hetkeksi alas ja sulje silmäsi. Kuuntele itseäsi, kunnes saavutat rauhallisen, tasapainoisen olon. Keskitä ajatuksesi jonnekin muualle kuin totuttuun, jokapäiväiseen härdelliin ympäristössäsi. Kun olet saavuttanut tämän, siirrä itsesi mielikuvassasi katonrajaan, ehkä vielä korkeammalle ja kauemmas. Joka tapauksessa sellaiselle korkeudelle, mistä näet vapaasti kaikki tähän globaaliin tilanteeseen liittyvät faktat. Ja nyt, anna ajatustesi kerätä niitä faktoja ympäristöstäsi. Katso miltä maailma näyttää, ja millaista elämää ihmiset elävät eri puolilla maapalloa. Voi olla, että huomaat ensin ne koronan aiheuttamat vaikeudet, jotka tiedätkin jo ennestään. Mutta älä pysähdy niihin, vaan katso tarkemmin. Huomaat ehkä, että niitä löytyy kovin erilaisia. Käytä aikaa tähän, nimenomaan siihen osaan tapahtumista, joita et ole vielä nähnyt. Voi olla, että näet erilaisia tieteellisiksi kuvattuja tutkimuksiakin. Tutkimuksia maskien toimivuudesta, puolesta ja vastaan. Tutkimuksia rokotejärjestyksestä. Tutkimuksia rokotteiden tehoista ja haittavaikutuksista. Näe kaikki nämä analyysit ja tutkimukset, nekin, joita et tiennyt tehtäneen. Vilkaise niitäkin, vaikka et niihin uskoisikaan. Näe kaikki tilastot, näetkö kuinka paljon niitä on?! Näe ne ihan kaikki, ihan kaikkien tahojen tekemät. Et tietenkään voi tietää mitä niissä sanotaan, mutta tiedosta niiden olemassaolo.


2. Sitten, näe kaikki ne ihmiset, jotka näitä tutkimuksia tekevät tai tekivät. Näe heidät työn touhussa, kiireisinä, ehkä jopa innostuneina. Näet ehkä laboratorioita? Tai sairaaloita? Yliopistoja? Näe nuo ihmiset viisaudessaan, ryhmänsä keskellä. Jotkut osana tutkijajoukkoa, jotkut tiimin johtajina. Näe ne tutkijat, joita rahoitetaan. Näe ne, joita ei rahoiteta.


3. Nyt, haluaisin sinun miettivän, että keitä ja millaisia ihmisiä kaikki he ovat. Näet ehkä virologeja, immunologeja, kirurgeja, yleislääkäreitä, nuoria ja vanhoja, miehiä ja naisia. Tällä pallolla asustaa paljon eri kansallisuuksia. Näe kaikki ne tilastot ja tutkimukset, joita he ovat tehneet tai ovat tekemässä. Huomaa heidän erilaiset näkökulmansa ja fokuksen suunnat. Näe maantieteellinen sijainti. Näe yhteiskunta, missä he ovat. Näe taloudelliset rajoitteet heidän työlleen, budjetit.


4. Seuraavaksi haluaisin sinun katsovan heidän elämäänsä. Millaista heidän elämänsä on? Lapsia? Autoja ja koiria? Isovanhempia? Ikä? Urakehitys? Työpaikan kilpailutilanne tai luovan työn mahdollisuudet? Näe heidän esimiehensä? Näe mikä tuo heille varmuuden tulevaisuudesta tai sen kehityksestä? Näetkö heidän motiivejaan toimia? Miten sinä itse toimisit? Näe ihmisyys. Sillä me kaikki olemme ihmisiä. Onko olemassa erehtymättömiä ihmisiä? Onko olemassa joku, joka olisi aina oikeassa? Katsele tätä maailmaa, näitä elämiä ja elämäntilanteita.


5. Nyt näe, kuinka nämä tutkimukset ja tilastot kirjataan ja tilastoidaan. Ja sitten toimitetaan eteenpäin niitä tulkitseville. Näe poliitikot lukemassa niitä. Näe virastot tulkitsemassa tuloksia. Näe poliitikkojen taustat ja motiivit tehdä työtään. Näe halu tehdä hyvää. Näe sosiaaliset paineet. Näe ihmiset virastoissa, näe heidän taustansa, koulutuksensa ja kokemuksensa elämästä. Näe heidät työssään, millaista heidän työnsä on? Näe ihmiselle luonteenomainen halu saada hyvä toimeentulo ja hyvä elämä. Itselle ja lapsille. Millaista on olla vastuun omaava ihminen ja saada eteensä tilasto ja sen mukaan päättää kaikkien ihmisten tulevaisuudesta? Mennä kokoukseen, missä on monia eri mielipiteitä? Miltä tuntuu olla eri mieltä kuin muut? Miltä tuntuu nousta seisomaan ihmisten keskellä ja sanoa ääneen oma, eriävä mielipide, vastustusta saaden? Miltä tuntuu olla samaa mieltä kuin muut? Miltä tuntuu saada kritiikkiä? Miltä tuntuu saada selkään taputuksia hyvästä ehdotuksesta? Kumpi on helpompaa? Kuinka paljon vaaditaan rohkeutta sanoa oma ääni ääneen? Kuinka helppoa on olla eri mieltä kuin koko muu oma puolue? Miksi joku tekee kompromisseja? Miksi joku seuraisi toista ihmistä?


6. Näe nyt kaikki ihmiset, "ei asiantuntijat", kansalaiset, äänestäjät, perheet, lapset, sinkut, eronneet ja karanneet, vanhukset, terveet ja sairaat, laihat ja lihavat. Näe myös itsesi siellä joukossa, mutta vain näin kaukaa. Näe mitä he näkevät, näe mihin he katsovat. Näe, millaisia ihmisiä he ihailevat. Näe kaikki pelokkaat, näe heidän syynsä pelkoon. Näe kaikki tiukkoja rajoitteita vaativat. Näe kaikki foliohatut. Ja näe kaikki siltä väliltä. Näe kuinka he kaikki ovat jonkun lapsia. Ja näe myös heidän lapsensa. Näe perheiden hätä. Näe perheiden pelko. Näe vanhukset kodeissaan ja sairaaloissa. Näe koko maailman ihmiset. Nekin, jotka eivät pelkää. Näe kaikkien ihmisten ilot.


7. Nyt - siirrä kaikki edellinen kuvamaailma pois mielestäsi. Kokonaan POIS! Voit vaikka ravistella kehoasi hyppimällä tai pyörittämällä vauhdikkaasti käsiäsi ympäri. Ja palaa sitten takaisin rauhalliseen olotilaan.


8. Ja nyt seuraava askel. Tunne parhaasi mukaan koko kehossasi, miltä tuntuu VAPAUS. Minkälainen elämä on vapaata? Minkälaisia asioita sinun tulee saada valita? Mitkä asiat ovat sinulle niin tärkeitä, että haluat päättää itse? Minkälaiset asiat ovat sinulle niin vähäpätöisiä, että voit antaa muiden päättää niistä? Tunnustele näitä kysymyksiä käyden läpi kaikki sinulle tärkeät alueet, kuten mm. terveys, ravinto, koti, rakkaus, lapset, raha, luonto, maailma. Tunnustele näitä kaikkia alueita rauhassa, aivan niin kauan kuin haluat. Löydä omat rajasi."


Näin, se oli siinä. Kun olet saanut tästä harjoituksesta tarpeeksesi, olet ehkä saanut selkeytettyä itsellesi monta, monta asiaa tästä maailmasta sydämelläsi. Olet ehkä nähnyt omat halusi ja toiveesi, ehkä jopa pelkosikin. Niin, tule takaisin tähän maailmaan. Jatka tätä tietä ja toimi sen mukaan. On hyvä muistaa vanha viisaus: "Kohtele kaikkia ihmisiä siten, kuin haluaisit sinua kohdeltavan." Vain näin voit olla itsenäisesti ajatteleva olento. Mikäli sinussa on vielä joku kohta, joka vaatii ja haluaa pakottaa muita olemaan tai ajattelemaan niinkuin sinä, sinulla on vielä töitä tekemättä. Ja mikäli sinusta jollain ihmisellä olisi oikeus "pakottaa" toista ihmistä toimimaan omaa arvomaailmaansa vastaan, niin sinulla on vielä korjattavaa sisimmässäsi. Sillä, meistä kenelläkään ei ole oikeutta edes neuvoa ketään tekemään päätöksiä. Koska, jokaisella neuvolla ja neuvon antajalla on vastuu lopputuloksesta. Jokaisen tulee AINA saada päättää itse.


Tämä on koronan todellinen opetus meille ihmisille.


VAPAUS. ITSENÄISYYS.


Vapaus ja itsenäisyys ovat koetuksella nyt aivan jokaisella tasolla. Ei pelkästään yksittäisten ihmisten kohdalla, vaan myös suuremmissa yksiköissä. Perheissä, suvuissa, kouluissa, työpaikoilla, puolueissa, kunnissa, kaupungeissa ja valtioissa, sillä korona ei ole lähdössä minnekään, vaikka häätäisimme sen tuhka tuuleen joka vuosi lockdowneilla. Heti, kun avaamme rajat, se tulee takaisin. Voimme vain toivoa sen lieventyvän viruksena, mutta siltä varalta, että niin ei käykään - meidän tulee katsoa tulevan kesän yli sitä seuraavaan ja sitä seuraavaan. Millä toimenpiteillä pystymme pitämään itsenäisyyden ja vapauden? Mitä asioita meidän tulee hyväksyä elämän realiteetteina? Mihin asioihin pystymme itse, kansakuntana?


Mutta kaikki alkaa kuitenkin yksittäisistä ihmisistä. Sinusta ja minusta. Tytti Yli-Viikarin tapaus yhteisten verorahojen väärinkäyttöineen oli enemmän kuin valaiseva, ja osui hyvään paikkaan herättämään meitä. Se muistuttaa meitä kaikkia ihmisyyden karikoista, joita on sekä meissä itsessämme, että ympärillämme joka puolella. Myös puolueissa, joita tulevissa vaaleissa äänestämme tai emme äänestä. Joten, emme voi pelkästään kuunnella yhtä puoluetta tai yhtä valtuutettua, vaan meidän täytyy ensin kuunnella itse itseämme. Meidän tulisi kuunnella yhteisöämme. Meidän kaikkien, sinunkin, tulisi löytää itsestäsi se patriootti, joka varmasti vielä sotiemme jälkeen asuu sydämessäsi. Sinun tulisi puolustaa sinua, minua, kaikkia suomalaisia, sekä kansallisella, että globaalilla tasolla. Sinun tulisi auttaa Suomi ja suomalaiset itsenäiseen ajatteluun, yhteistyössä ympäristön kanssa. Me olemme Suomi. Ja me olemme aina ennenkin pärjänneet ihan itse, olemme luoneet tämän yhteiskunnan sellaiseksi miltä me näytämme ja haluamme sen olevan. Mutta nyt näyttää siltä, että olemme menettämässä ainakin jonkinlaisen osan itsestämme, ellemme pysy tarkkana.


Oletko yksi näistä ihmisistä? Tältä videolta näet perustavaa laatua olevan ominaisuuden, joka on meissä kaikissa.
Nyt on korkea aika - meille kaikille - pohtia itseksemme, sydämissämme, mistä asioista me Suomessa haluamme itse päättää. Ja mitkä asiat ovat meille niin vähäpätöisiä, että voimme antaa muiden päättää meidän puolestamme.


Kaikki alkaa yksilöstä. Sinusta. Ja minusta. Ja vapaudesta olla sinä ja minä.


With Love,

Hanna56 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page