top of page

Hypnoosi - täsmäisku alitajuntaan

Hypnoosin mekanismia ei tunneta, se on faktaa. Mutta se ei tarkoita sitä, että se ei toimisi.


Meillä kaikilla hypnoterapeuteilla on oma näkemys ihmisen mielen saloista ja minun näkemykseni löydät tutustumalla nettisivuihin ja kirjoittamistani artikkeleista.


Paljon puhuttu mielen ja kehon yhteistoiminta on faktaa. Mielen muutokset vaikuttavat kehoon ja päinvastoin. Minä vien omassa uskomusjärjestelmässäni tämän faktan vielä pidemmälle väittäen, että "sinun kehosi = sinun mielesi" ja "sinun mielesi = sinun kehosi". Ne ovat sama asia, eri muotoisina.


Aivan samoin, kuin vesi elementtinä voi olla joko nestettä, höyryä tai jäätä, sinä elementtinä olet keho, ajatuksesi ja tunteesi!


Leikitäänkö tällä ajatuksella hiukan? Leikitään, että sinulla on ongelma. Vaikkapa.. hmm... IBS, ärtyneen suolen oireryhtymä (irritable bowel syndrome). Tämä sairaudeksi luokiteltava oireyhtymä on siis kokoelma erilaisia ja toistuvia suoliston toiminnallisia oireita. Mm. ripulia, ummetusta, vatsakipuja, säännöllistä ja epäsäännöllistä, vaihdellen voimakkaista lievään. IBS on usein stressin aiheuttamaksi luokiteltava sairaus. Tämä fakta jo itsessään kertoo sen, että mielen toiminnalla todellakin on osuus sairauden ilmenemiseen!


IBS:ää hoidetaan ensisijaisesti terveellisellä ruokavaliolla ja säännöllisillä elämäntavoilla. Lääkitystä käytetään ymmärtääkseni tilanteiden tasoittamiseksi, vaikeissa tapauksissa. (Saatan olla lääketieteellisissä faktoissa vajaa tietämyksessäni, sillä enhän ole koulutukseltani lääkäri.) IBS saattaa olla kovinkin hankala sairaus ja se voi rajoittaa elämää kovastikin.


Mitä tahansa sairauden oiretta voi hoitaa sekä fyysisesti, että psyykkisesti. Avaan mahdollisuuksia tähän kuviteltuun IBS oireyhtymään nähden.


Kehon fyysinen hoito ulkoisilla keinoilla


Kehon ensisijainen ja tärkein hoito aloitetaan siis tarkastelemalla ruokavaliota ja etsimällä sinulle sopivat ruoka-aineet. Keholle annetaan sellaisia ruoka-aineita, joita se kestää, eikä suolisto ylirasittuisi tai reagoisi ruuasta. Huonoina hetkinä kehoasi lääkitään ripulia, ummetusta ja kipua estävillä tai lievittävillä lääkkeillä. Näin suoliston reagointia ohjataan ulkoisesti. Sinua, IBS sairastajaa kehoitetaan myös liikkumaan säännöllisesti mahdollisuuksien mukaan. Näillä keinoilla pyritään saamaan suolisto ja keho toimimaan siten, että normaali ja antoisa elämä olisi mahdollista. Mutta mikä sitten on sairauden alkulähde? Voiko IBS mennä pois näillä keinoin? Loogisesti ajateltuna, ei voi. Sillä sairautta on todennäköisesti ollut aiheuttamassa mielen sisäinen ristiriita tai stressi, eivätkä ne purkaannu lääkkeiden tai ruokavalion voimin. Tiukka ruokavalio ja uuden tilanteen pakottamat uudenlaiset elämäntavat saattavat jopa lisätä stressin mahdollisuutta.


Kehon fyysinen hoito hypnoosilla


Voit lähestyä fyysisiä oireita myös mielen avulla. Meillä Suomessa lääkärit eivät juurikaan käytä hyväksi olemassa olevaa tietoa hypnoosin tehosta kehon oireiden hoitoon. Joten suosituksia ei juurikaan IBS potilaille hypnoosihoidoista anneta. Mutta esimerkiksi Briteissä hypnoosi on ensisijainen suositeltava hoitomuoto. Siitä syystä, että hypnoosin avulla on mahdollista lieventää sekä fyysisiä oireta, että psyykkisiä päänsisäisiä asetuksia, suurella onnistumisprosentilla. Hypnoosi onkin ainoa mieltä hoitavista terapioista, jolla on nopeita, suoria kehollisia vaikutuksia. Lasken siis itse hypnoosin tähän kehon oireiden lievittämisen keinoihin.


Kehon oireiden psyykkinen hoito


Mieli ja tunteet


IBS määritellään usein stressisairaudeksi. Stressisairaus tarkoittaa sitä, että potilaan mielessä on jotain häiritsevää stressiä, joka sitten aiheuttaa oireita jossain päin kehoa. IBS tapauksessa tuo kohta kehossa on suolisto. Ihminen ajattelee 40.000-60.000 ajatusta päivässä. En todellakaan osaa sanoa, miten tuollainen lukema lasketaan, mutta joka tapauksessa se on tieteellistä faktaa. Todellisuutta on, että ihminen ei ajattele tuota määrää upouusia ajatuksia, vaan suuri osa niistä on toistoa. Toistoa mielen sopukoista. Näihin ajatuksien laatuun ja määrään vaikuttavat kaikki elämässä kootut kokemukset, oma suhtautumistapa ja valittu elämänasenne. Meidän ajatuksiimme vaikuttaa aivan kaikki, mitä meille tapahtuu ympäristössämme, koti, perhe, työ, harrastukset, aivan kaikki, mitä aistimme. Ja kaikki, mitä aistimme, aiheuttaa meissä tunteita! Mielen stressiä ja kaikenlaisia tunteita aiheuttavat ajatukset siis kulkevat aivoissamme joka hetki.


Se, mikä tekee mahdollisen stressin syyn löytämisen haasteelliseksi on se, että me kaikki olemme tottuneet olemaan "minä".


Oma toiminta, omat ajatusmallit, oma suhtautumistapa, omat kokemukset, omat tunteet - nämä kaikki muodostavat yhdessä sen "minän", joita me olemme. Ja kaikille meille juuri oma minä on se tuttu, turvallinen ja normaali olotila. Tunne "minusta". Emme siis välttämättä edes ole tietoisia minkään stressin olemassaolosta, ennenkuin sitten sairastumme. Toisen ihmisen on huomattavasti helpompi huomata ajatus- tai käyttäytymismalli, joka saattaa aiheuttaa stressiä.


"Voin huomata, että kiire painaa, mutta niinhän sitä on aina ollut.."

"Voin huomata, että työ ja äitiys aiheuttavat paineita omaan suorittamiseen, mutta niinhän se on aina ollut ja siihenkin on totuttu. Ei siis mitään erityistä mainittavaa.."

"Parisuhteeni ei ole paras mahdollinen, mutta sekin on aivan tavallista, joka päivä.."

Stressin syytä on joskus todella vaikeaa tunnistaa, sillä me olemme itse valinneet elämäntapamme, elämänkumppanimme, työpaikkamme, koko elämämme. On enemmän kuin yleistä, että emme tiedä olevamme stressaantuneita. Ja tällaisia tiedostamattomia stressejä saattaa olla useita samanaikaisesti.


Meissä kaikissa myös asuu tuolla syvällä jossain se "tyyppi" joka kieltää meitä tunnustamasta omia valintojamme vääriksi. Ei kenenkään ole helppoa tunnustaa itselleen tai muille, että uran vuosien rakentaminen olikin lopulta pettymys. Onnellisuus ei tullutkaan näköpiiriin, vaikka ura olisikin huipussaan. Tai, että häät ja perheen perustaminen olikin aivan jotain muuta, kuin oli kuvitellut. Tämä tyyppi voi paljastua sillä hetkellä, kun sanot "Kiitos, nyt riittää. Ei enää. Nyt riittää asioiden kaivelu. En ole kiinnostunut." Silloin saatat olla ongelmasi hoodeilla, syvimmällä alueella, minne et oikein haluaisi astua.


Koska tässä esimerkissä sinulla on IBS, ja haluat saada mielesi toimimaan puolestasi ja oireiden helpottuvan, sinulla on vaihtoehtoja. Voit lähteä tukemaan paranemistasi terapiasta.


Psykoterapia


Psykoterapiaa on olemassa erilaisia, on kognitiivista terapiaa, ratkaisukeskeistä terapiaa, on traumaterapiaa, lyhytterapiaa jne. Kannattaa tutkailla kaikkia psykoterapian metodeja ja löytää niistä itselle sopivin, ja tietysti itselle sopiva terapeutti. Psykoterapia on usein pitkähkö ja perusteellinen prosessi, joten kannattaa keskustella terapeutin kanssa hoitosuunnitelmasta. Itsekin tunnen muutamia oikein hyviä psykologeja ja psykoterapeutteja, joten pystyn antamaan suosituksia Turun alueella, mikäli näin valitsisit. Mielelläni kertoisin tässä psykoterapiasta yksityiskohtaisemmin, mutta en ole psykoterapian asiantuntija. Siksi suosittelenkin ottamaan erimuotoisista terapioista selvää itse.


Hypnoterapia


Hypnoterapian ammattilainen olen, joten siitä pystyn kertomaan enemmän. Mikäli olet nyt valinnut IBS:n hoitoon hypnoterapian, niin aloitamme tietenkin kehon oireiden lievittämisestä. Mikäli se riittää sinulle, se on ok, ja se onnistuu 1-3 käyntikerralla. Mutta mikäli haluat, voimme tarkastella stressisi alkuperäistä syytä lähemmin sekä hypnoosissa, että valvetilassa. Etsimme mahdolliset pään sisäiset ristiriidat ja ratkaisemme ne alitajunnan tasolla. Alitajunnan muututtua, lopputulokset nousevat pikku hiljaa näkyviin omassa toiminnassa, uudenlaisessa suhtautumistavassa ja uudenlaisten asenteiden ja ajatusten muodossa. Kun mieli vapautuu ristiriidoista ajatusten välillä, saa kehokin tilan rauhoittua. Negatiiviset tunteet alkavat väistyä. Stressihormonien määrä elimistössä vähenee ja positiivisvaikutteiset hormonit saavat tilaa pitää huolta kehostasi. Oireet lievenevät, ja normaalimpi ja mukavampi elämä saa ottaa vallan.


Terapiaharjoitteita mielen ja tunteiden muuttamiseksi on paljon erilaisia. Hypnoosihoidot ovat terapioina nopeita, muutaman käyntikerran vaativia prosesseja. Ei ole tarkoitus, että asiakas kävisi säännöllisessä terapiassa pitkiä aikoja. Ongelma kartoitetaan ensin huolella ja jo ensimmäisellä kerralla tehdään hoitosuunnitelma. Hypnoosihoidoissa ei tule yllätyksiä hoidon pitkittymisen suhteen, yllätyksiä ovat yleensä vain onnistumisprosenttien korkeat lukemat. Samoin kuin lääkärienkin, hypnoterapeuttien tavoite on "päästä eroon asiakkaasta" mahdollisimman nopeasti. :) Palauttaa asiakkaan toimintakyky ja elämänlaatu maksimaaliseen tasoon ja sanoa: "Hyvää jatkoa elämääsi!" Tavoite on, että asiakas elää elämäänsä löytäen vahvuuden itsestään. Toki, jo tehtyjä hoitoja voi käydä myöhemmin vahvistamassa niin halutessaan.


Mutta se on kumma juttu, kuinka pään sisäisten ristiriitojen ratkaiseminen voi vaikuttaa suoraan kehoon. Keho aloittaa paranemisprosessin heti, kunhan se saa tilan sille. Kehohan hakee homeostaasia aina ja joka hetki. Haavan sattuessa sormeen, keho tietää heti kuinka tyrehdyttää verenvuoto. Kuinka kuljettaa adrenaliiniä oikeisiin paikkoihin, ettei sinua sattuisi. Keho on niin, niin ihmeellinen. Kehosi tietää kuinka uudistaa solusi, jatkuvasti. Juuri oikeanlainen solu oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan. Keho uudistuu kokonaan 7 vuoden välein. Kehosi osaa kasvattaa kynsiäsi ja hiuksiasi. Kehosi tietää toimittaa kaikkien uskomattomien järjestelmien toimintoja sinussa. Kehosi tietää kuinka kuljettaa sinua eri paikkoihin, kävellen, polkupyörällä, autolla.. Ja kaikki tämä täysin ilman sinun tietoista ajatteluasi.


Voisi jopa sanoa, että tietoisen mielesi vastine on fyysinen kehosi. Alitajuisen mielesi ja tahdosta riippumattoman hermoston vastine on kehosi vointi. Tietoisuutesi, joka huolehtii kaikista monimutkaisista toiminnoista, joita kehosi juuri tälläkin hetkellä tekee - voisi kutsua supertajunnaksi alitajunnan sijaan! Sinun kehosi on niin kompleksi kapistus kaikkine toimintoineen, että meidän on mahdotonta sitä ymmärtää muuten kuin pintapuolisesti. Sinun mielesi on myös niin monimutkainen asia, että sitäkin on aivan mahdotonta ymmärtää täysin.


Ne kulkevat yhdessä, vaikuttaen toinen toisiinsa. Ja kumpaakaan ei olisi olemassa ilman toista. Ne ovat siis yksi ja sama asia, eri muodoissa vain. Samoin kuin vesi.


Withlove,

Hanna18 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentários


bottom of page